Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn how the spread of communism contributed to the growth of fascist support in Spain, Italy and Germany. We will also answer the enquiry question: why did fascists gain support?

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Who was the leader of the Nazi Party?
Correct answer: Adolf Hitler
Benito Mussolini
Joseph Stalin
Q2.
When did the Wall Street Crash occur?
1917
Correct answer: 1921
1929
Q3.
What impact did the Great Depression have on the German economy?
It strengthened the economy
Correct answer: It weakened the economy
The economy did not change
Q4.
Which social group tended to support the German Communist Party following the Wall Street Crash?
Factory owners
Middle class
Correct answer: Workers
Q5.
What impact did the 'Great Depression' have on the Nazi Party?
It decreased support for the Nazi Party
Correct answer: It increased support for the Nazi Party
Support for the Nazi Party did not change

5 Questions

Q1.
Which leader came to power following the Spanish Civil War?
Adolf Hitler
Benito Mussolini
Correct answer: Francisco Franco
Q2.
Which event caused an economic crisis in 1929?
The beginning of World War Two
The Treaty of Versailles
Correct answer: The Wall Street Crash
Q3.
Which country had a communist revolution during the First World War?
France
Germany
Correct answer: Russia
Q4.
Who was the leader of the Fascist Party in Italy?
Adolf Hitler
Correct answer: Benito Mussolini
Francisco Franco
Q5.
Which social group tended to support the communists?
Middle class
Upper class
Correct answer: Working class