Year 7

The First Barons' War and Magna Carta

Year 7

The First Barons' War and Magna Carta

Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn about the consequences of John's actions in losing the support of his barons and how he ultimately had his power reduced with Magna Carta

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which tax caused John to lose the support of the barons?
Fines given by John
Income tax
Correct answer: Scutage
Tax given to the Church
Q2.
Which area's loss proved that John could not protect his people?
He lost control of Aquitaine
Correct answer: He lost control of Normandy
He lost control of Scotland
He lost control of Wales
Q3.
What nickname was given to John to show he was unable to defend his people
Coward
Lackland
Correct answer: Softsword
Weak
Q4.
Why did John argue with the Pope?
Who should Archbishop of York
Correct answer: Who should be Archbishop of Canterbury
Who should be Bishop of Salisbury
Who should be Bishop of Winchester
Q5.
Which punishment given to John showed that he was not protecting the Church?
Correct answer: Excommunication
John was told to go on a pilgrimage
Some Church services in England were stopped
The Pope told John to hand over England to the Church

5 Questions

Q1.
When was Magna Carta signed?
1213
1214
Correct answer: 1215
1216
Q2.
How did Magna Carta limit John's powers?
Stopped him from creating taxes without the barons permission
Correct answer: Stopped him from making choices on who should be given a job in the royal council
Stopped him making church appointments
Stopped him ruling alone
Q3.
Which of these show why John did NOT struggle to rule England?
England was invaded
John was not winning the First Barons' War when he died
Prince Louis was asked to be King of England
Correct answer: Ruled with the support of the barons
Q4.
What caused the First Barons' War?
Correct answer: John deciding not to follow Magna Carta
John getting rid of his foreign fighters
John ruling with a council
The barons handed over London
Q5.
Which of these show the effect of John's struggle to rule England?
England was richer than before he was king
He left a strong ruler to replace him
The barons continued to support him
Correct answer: The king could no longer rule alone but needed his barons support