Year 7

Why did Kings struggle to rule England?

Year 7

Why did Kings struggle to rule England?

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will bring together all the examples we have looked at to see what made ruling England difficult. We will look at barons, the church, parliament and war before writing about what made England difficult to rule.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What did Edward use Parliament to pass?
Changes to the Church
Judgments
Land ownership changes
Correct answer: Statutes
Q2.
From which of the following groups did Edward collect taxes without asking parliament?
Correct answer: Jews
Peasants
Scots
Welsh
Q3.
Why did Edward attack Wales?
Edward needed land to give the barons
Edward wanted to own more land
Llewelyn had attacked England
Correct answer: Llewelyn refused to pay homage
Q4.
Why did Edward fail to rule Scotland?
Edward did not have enough money to attack Scotland
Edward did not have enough soldiers to hold all the Scottish castles
Correct answer: The Scottish barons and people did not support him
The Scottish Parliament did not support him
Q5.
Which of the following groups was not represented in parliament?
Barons
Parliament
Townsmen and knights
Correct answer: Villagers

5 Questions

Q1.
What was King John forced to sign in 1215?
Creation of Parliament
Correct answer: Magna Carta
Provisions of Oxford
Statute of Gloucester
Q2.
What was the name of the Council that ruled England with Henry III?
Correct answer: Council of Fifteen
Council of Nine
Council of Three
Council of Twelve
Q3.
Which monarch did get threatened or punished with excommunication?
Correct answer: Edward I
King Henry III
King John
King Richard
Q4.
What did Edward use Parliament to pass?
Changes to the Church
Judgements
Land ownership changes
Correct answer: Statutes
Q5.
Which of these did NOT help Edward rule England?
Barons
Parliament
Townsmen and knights
Correct answer: Villagers