Switch to our new history teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will find out how historians have interpreted the 1857 conflict in different ways and why people continue to disagree about what it should be called.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Who was the leader of the British government in 1857?
Benjamin Disraeli
Correct answer: Lord Palmerston
Queen Lakshmibai
Queen Victoria
Q2.
Which word best describes "an event when soldiers refuse to obey the orders of their officers"?
Demonstration
Correct answer: Mutiny
Protest
Revolution
Q3.
Which word best describes "an event where a large group of people rebel against authorities"?
Conversion
Petition
Republic
Correct answer: Uprising
Q4.
Which of the following is an accurate statement?
Correct answer: After 1858 India became a colony of the British Empire
After 1858 India became a colony of the Mughal Empire
After 1858 India became an Independent country
After 1858 Indians took control of the East India Company
Q5.
What word can we use to describe "an alternative and often concealed reason for why someone acts"?
Preferred option
Public reason
Correct answer: Ulterior motive
Underlying cause

5 Questions

Q1.
Which organisation lost its right to rule India after 1858?
The British Crown
The British Parliament
Correct answer: The East India Company
The London Stock Exchange
Q2.
Which of the following is an accurate statement?
Correct answer: After 1858 India became a colony of the British Empire
After 1858 India became a colony of the Mughal Empire
After 1858 India became an Independent country
After 1858 Indians took control of the East India Company
Q3.
Followers of which religion have found the name 'Indian War of Independence' particularly offensive?
Buddhists
Christians
Hindus
Correct answer: Sikhs
Q4.
Which of the following names for the conflict might cause offence because it suggests it was right for Britain to rule India as a colony?
Indian War of Independence
Local rebellion
National uprising
Correct answer: Sepoy mutiny
Q5.
What word is used to describe something who is proud of their nation and wants their nation to form an independent country?
Colonist
Imperialist
Internationalist
Correct answer: Nationalist