Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Elizabeth I and the succession: The Virgin Queen

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain why Elizabeth never married.

      Key learning points

      1. Elizabeth succeeded her sister Mary I to the throne.
      2. Elizabeth had foreign suitors in marriage such as Philip II of Spain .
      3. There were rumours of Elizabeth loving the Earl of Leicester.
      4. By 1580 Elizabeth used propaganda to present herself as the 'Virgin Queen' after rejecting all suitors.
      5. Elizabeth's successor was the Scottish king James VI of Scotland and I of England.

      Keywords

      • Succession - the succession is the process of inheriting a title, such as becoming the king or queen

      • Suitor - a suitor is someone who pursues a relationship with a particular person in an attempt to marry them

      • Propaganda - propaganda is communication such as paintings used to influence or persuade an audience of a certain idea

      Common misconception

      Elizabeth was the first female ruler of England.

      There were female rulers before Elizabeth, including her sister Mary I immediately preceeding her.

      Teacher tip

      Get students to consider how many of Elizabeth's problems stemmed from the issue of her gender by asking them how each problem would change or not if she was a king. You could compare her issues to issues faced by former kings.

      Content guidance

      Depiction or discussion of discriminatory behaviour

      Supervision

      Adult supervision recommended

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      How many wives did Henry VIII have?

      Correct Answer: Six, six, 6

      Q2.
      What is a 'monarch'?

      a type of weapon
      a type of archway
      Correct answer: a ruler of a country
      a religious building

      Q3.
      Match the key term to its definition.

      Correct Answer:Catholic,a Christian who considers the Pope their religious leader

      a Christian who considers the Pope their religious leader

      Correct Answer:Protestant,a Christian who rejects the authority of the Pope

      a Christian who rejects the authority of the Pope

      Correct Answer:Pope,the leader of Catholicism and the Bishop of Rome

      the leader of Catholicism and the Bishop of Rome

      Q4.
      Place the Tudor monarchs in the order in which they ruled.

      1 - Henry VII
      2 - Henry VIII
      3 - Edward VI
      4 - Mary I
      5 - Elizabeth I

      Q5.
      What was the Reformation?

      The time when England and Scotland joined together
      The time when the royal family regained control of England
      The time when England lost its land in France and France became united
      Correct answer: The time when the English Church broke away from the Catholic Church

      Q6.
      Is a portrait a primary or secondary source?

      Correct Answer: Primary, primary

      6 Questions

      Q1.
      In what year did Elizabeth I become queen?

      1509
      1547
      1553
      Correct answer: 1558

      Q2.
      Elizabeth followed Catholicism when Mary was queen. What did she follow when she was queen herself?

      Correct Answer: Protestantism, Protestant, Church of England, Anglican

      Q3.
      Which of Elizabeth's suitors was previously married to her sister Mary I?

      Robert Devereux
      Robert Dudley
      William of Orange
      Correct answer: Philip II of Spain

      Q4.
      Why did Elizabeth not want to get married?

      she tried but she kept getting rejected
      Correct answer: she didn't want to give up her own power to whoever she would have married
      she wasn't allowed to

      Q5.
      What is the term given to communications such as paintings used to influence or persuade an audience of a certain idea?

      Correct Answer: Propaganda, propaganda

      Q6.
      Who became king of England after Elizabeth died in 1603?

      Correct answer: James VI of Scotland
      Eric XIV of Sweden
      Philip II of Spain
      Henry IV of France

      To help you plan your 8 history lesson on: Elizabeth I and the succession: The Virgin Queen, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...