Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how the Bolsheviks came to power in Russia and the immediate impact of their rise to power.

      Key learning points

      1. The Bolsheviks were a revolutionary party led by Vladimir Lenin.
      2. The Provisional Government was toppled by the Bolshevik Party in October 1917.
      3. Lenin withdrew Russia from WW1 and by agreeing to the Treaty of Brest-Litovsk in 1918.
      4. The Bolsheviks shot Tsar Nicolas and limited opposition in Russia.

      Keywords

      • Exile - exile involves being sent or kept away from your own country, usually for political reasons

      • Provisional - something is provisional if it is only temporary

      • Seized - something is seized if it is taken suddenly and by force

      • Secret police - a secret police force is used to make opposition to a government weaker, often using illegal and violent methods

      Common misconception

      The Bolsheviks revolutionary background meant that they were completely different to the tsar.

      The Bolsheviks treated opposition similarly to the tsar, using a secret police and re-introducing censorship.

      Teacher tip

      Task C could be re-imagined as a debate or role play activity. Students could be classed as either Bolsheviks, members of the Provisional Government or Tsar Nicholas II and asked to respond to the statement.

      Content guidance

      Depiction or discussion of serious crime

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      The Russian word for emperor is .

      Correct Answer: tsar, Tsar

      Q2.
      The February Revolution in Russia occurred during which conflict?

      Russo-Ottoman War
      Russo-Japanese War
      Correct answer: World War One
      World War Two

      Q3.
      Which group made up a majority of the Russian population in 1900?

      aristocracy
      industrial workers
      middle classes
      Correct answer: peasants

      Q4.
      What happened to Tsar Nicholas II during the February Revolution?

      he was executed
      he was forced into exile
      he was forced to accept restrictions on his power
      Correct answer: he was forced to abdicate

      Q5.
      Which statement is most accurate?

      Russians tsars had no power before 1917
      Russian tsars had limited power before 1917
      Russians tsars had moderate power before 1917
      Russian tsars had a lot of power before 1917
      Correct answer: Russian tsars had absolute power before 1917

      Q6.
      Which two reasons help to explain why WWI contributed to the February Revolution in Russia?

      millions of soldiers fought during the war
      Russia fought alongside Britain and France during the war
      Correct answer: Tsar Nicholas II took over personal command of the Russian army
      Russia had the largest army in Europe
      Correct answer: food shortages occurred in Russian cities

      6 Questions

      Q1.
      Match-up each key word with its correct definition

      Correct Answer:exile,being sent or kept away from your own country
      Correct Answer:provisional,something which is only temporary
      Correct Answer:seize,to take something suddenly and by force

      Q2.
      The leader of the Party was Vladimir Lenin.

      Correct Answer: Bolshevik, bolshevik

      Q3.
      Who seized power in Russia during the October Revolution?

      The Tsar
      The Provisional Government
      Correct answer: The Bolsheviks

      Q4.
      Which of the following occurred as a result of the 1918 Treaty of Brest-Litovsk?

      Russia went to war with Germany
      Russia joined an alliance with Germany
      Correct answer: Russia made peace with Germany

      Q5.
      Which example best demonstrates that the Bolsheviks restricted the freedom to oppose the government in Russia?

      Correct answer: They created the Cheka
      They signed the Treaty of Brest-Litovsk
      They argued the Provisional Government had done too little for the proletariat

      Q6.
      Starting with the earliest, sort the following events into chronological order.

      1 - Karl Marx developed his theories of communism
      2 - WWI begins
      3 - Tsar Nicholas II abdicates
      4 - Bolsheviks seize power
      5 - Tsar Nicholas II murdered

      To help you plan your 9 history lesson on: The Bolsheviks, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...