Year 9

Practise Translation: Ulysses and the Great Bow

Year 9

Practise Translation: Ulysses and the Great Bow

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will practise demonstrative pronouns by translating the final part of Ulysses' return to Ithaca. Ulysses finally gets his revenge on the suitors. This lesson includes violence towards women. If this is a sensitive topic to you, we recommend checking with a trusted adult before starting or doing the lesson with a trusted adult nearby.

Content guidance

  • Contains conflict or violence.
  • Contains subject matter which individuals may find upsetting.

Supervision

Adult supervision suggested.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

Some of our videos, including non-English language videos, do not have captions.

9 Questions

Q1.
1. Which FOUR of these English words are demonstrative pronouns?
Correct answer: that
them
Correct answer: these
Correct answer: this
Correct answer: those
us
you (pl)
Q2.
2. In English, the plural of 'this' is?
Correct answer: these
those
Q3.
3. In English, the plural of 'that' is?
these
Correct answer: those
Q4.
4. Match the pronoun 'hanc' to the definition.
that, those
Correct answer: this, these
Q5.
5. Is the pronoun 'illo' singular or plural?
plural
Correct answer: singular
Q6.
6. What else can 'ill-' mean?
Correct answer: he, she, it, they
their
there
Q7.
7. What does the following Latin sentence mean: haec cena est melior quam illa?
That dinner is better than this.
Correct answer: This dinner is better than that.
Q8.
8. What does the following Latin sentence mean: inveni eos! illi meam pecuniam rapuerunt?
Correct answer: Find them! They seized my money!
Find them! Those seized my money!
Q9.
9. What does the following Latin sentence mean: haec vestimenta sunt optima quam illa vidit?
She saw these clothes are better than those.
Correct answer: These are the best clothes that she saw.

14 Questions

Q1.
Which THREE of these English words are NOT demonstrative pronouns?
that
these
Correct answer: they
this
those
Correct answer: us
Correct answer: you (pl)
Q2.
What is the definition of the pronoun: hic?
that, those
Correct answer: this, these
Q3.
What is the definition of the pronoun: ille?
Correct answer: that, those
this, these
Q4.
What is the definition of the pronoun: illi?
Correct answer: that, those
this, these
Q5.
What is the definition of the pronoun: hos?
that, those
Correct answer: this, these
Q6.
Is the following pronoun singular or plural: hic?
plural
Correct answer: singular
Q7.
Is the following pronoun singular or plural: ille?
plural
Correct answer: singular
Q8.
Is the following pronoun singular or plural: illi?
Correct answer: plural
singular
Q9.
Is the following pronoun singular or plural: hos?
Correct answer: plural
singular
Q10.
What does the following mean: post illa verba?
after these words
Correct answer: after those words
Q11.
What does the following mean: illi ad hanc villam venerunt?
They came to that house.
Correct answer: They came to this house.
Those came to this house.
Q12.
What does the following mean: noli necare hos viros?
Correct answer: Don't kill these men!
Don't kill this man!
Q13.
What does the following mean: illa femina est Penelopea?
She is Penelope.
That is Penelope.
Correct answer: That woman is Penelope.
Q14.
Which of Ulysses' actions does Homer treat negatively?
Spares Phemius and Medon
Tells Eurycleia not to celebrate the death of the suitors
Correct answer: Threatens Eurycleia aggressively when she recognises him
Uses cleverness and irony to cover his identity