Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Sequence events across a week in chronological order

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use yesterday and tomorrow to describe events.

      Key learning points

      1. To explain when events happen in a week we can use yesterday and tomorrow.

      Keywords

      • Yesterday - The day before today.

      • Tomorrow - The day after today.

      • Today - The current day.

      Common misconception

      Pupils may struggle to name which day follows Saturday because it is the last day of the week.

      In the lesson, the days of the week are presented in both linear and cyclical form. Having the latter displayed in your classroom, and using it regularly to recite the days, will help them to see that any of the days have a day that comes after them.

      Teacher tip

      When completing the independent activities, the stem sentences can be removed if and when pupils are confident at articulating the sentence structures. Likewise, the days of the week cycle may be used as a scaffold. Keep referring to a visual weekly timetable in the classroom.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      How many days are there in a week?

      5
      Correct answer: 7
      12

      Q2.
      What is the missing day? Sunday, Monday, ___________, Wednesday, Thursday.

      Saturday
      Correct answer: Tuesday

      Q3.
      Which day comes after Saturday?

      Friday
      Correct answer: Sunday

      Q4.
      Order these days of the week correctly.

      1 - Monday
      2 - Tuesday
      3 - Wednesday

      Q5.
      Tick the two missing days of the week. Monday, ___________, Wednesday, ___________, Friday.

      Correct answer: Tuesday
      Saturday
      Correct answer: Thursday

      Q6.
      Select all of the days of the week when you would normally go to school.

      Sunday
      Correct answer: Monday
      Correct answer: Tuesday

      6 Questions

      Q1.
      Match the day to the correct description.

      Correct Answer:Yesterday,The day before today.

      The day before today.

      Correct Answer:Today,The day that it is now.

      The day that it is now.

      Correct Answer:Tomorrow,The day after today.

      The day after today.

      Q2.
      Order these words, starting with the earliest in time.

      1 - Yesterday
      2 - Today
      3 - Tomorrow

      Q3.
      If today is Thursday, tomorrow will be

      Wednesday
      Correct answer: Friday
      Saturday

      Q4.
      If today is Sunday, yesterday was

      Correct answer: Saturday
      Monday
      Friday

      Q5.
      Which of these is true?

      If today is Wednesday, yesterday was Thursday and tomorrow will be Tuesday.
      Correct answer: If today is Wednesday, yesterday was Tuesday and tomorrow will be Thursday.
      If today is Wednesday, yesterday was Thursday and tomorrow will be Friday.

      Q6.
      Put the words of the sentence in the right order.

      1 - If today is
      2 - Saturday,
      3 - yesterday was
      4 - Friday.

      To help you plan your 1 maths lesson on: Sequence events across a week in chronological order, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...