New
New
Year 1

Use language relating to days of the week

I can use the days of the week to describe events.

New
New
Year 1

Use language relating to days of the week

I can use the days of the week to describe events.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. There are 7 days in a week.
  2. The days of the week are Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday and Sunday.

Common misconception

It is not a misconception to say that Monday is the first day of the week. However, generally it is accepted that the first day of the week is Sunday, which is how it will be referred to in this unit.

Discuss with pupils that many people regard Monday as the first day of the week because it is the first day of the working week and that while both Sunday and Monday are acceptable, Sunday is more widely accepted.

Keywords

  • Days of the week - Monday, Tuesday, Wednesday, Thursday, Friday, Saturday, Sunday.

  • Week - A time period of seven days.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which word would best fill the gap? ___________, I go to bed at night.
First
Correct answer: Finally
Q2.
Which of these words has a similar meaning to ‘next’?
Finally
First
Correct answer: After
Q3.
Which of these comes first when ordering the day chronologically?
Lunchtime
Getting home after school
Correct answer: Breakfast
Q4.
Put these parts of the day in chronological order.
1 - Morning
2 - Midday
3 - Afternoon
Q5.
Match the cardinal number with the correct ordinal number.
Correct Answer:1,1st (First)

1st (First)

Correct Answer:2,2nd (Second)

2nd (Second)

Correct Answer:3,3rd (Third)

3rd (Third)

Correct Answer:4,4th (Fourth)

4th (Fourth)

Q6.
Put these words into order. First, second, ___, ___, ___
1 - third
2 - fourth
3 - fifth

6 Questions

Q1.
How many days are there in a week?
Correct Answer: 7, seven
Q2.
What is the missing day? Sunday, Monday, Tuesday, ___, Thursday.
Correct answer: Wednesday
Saturday
Q3.
Order these days of the week correctly.
1 - Sunday
2 - Monday
3 - Tuesday
Q4.
Order these days of the week correctly.
2 - Thursday
3 - Friday
4 - Saturday
Q5.
Which of these days comes before the other in the week?
Friday
Correct answer: Thursday
Q6.
Match the day of the week with the correct description.
Correct Answer:Sunday,First day of the week

First day of the week

Correct Answer:Saturday,Last day of the week

Last day of the week

Correct Answer:Monday,Second day of the week

Second day of the week

Additional material

Download additional material
We're sorry, but preview is not currently available. Download to see additional material.