New
New
Year 1

Use language relating to days, weeks, months and years

I can use weeks, months and years to describe events.

New
New
Year 1

Use language relating to days, weeks, months and years

I can use weeks, months and years to describe events.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. We can describe how long things take in weeks, months and years.

Common misconception

Pupils may think a week always starts on a Sunday, and a year always starts in January.

Having these displayed in your environment in a circular formation (as in the slide deck) will help to reinforce the idea that a week is any seven days in sequence and a year is any twelve months in sequence. Practise reciting using the cycles.

Keywords

  • Week - A time period of 7 days.

  • Month - One of the twelve parts of the year.

  • Year - A time period of twelve months.

Adapt the content of the lesson to make it more relevant to your own setting. For example, special events in your own class or school calendar and religious holidays celebrated by the pupils in your class.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which of these are weekend days?
Correct answer: Saturday
Monday
Correct answer: Sunday
Q2.
Match the sentence to the correct number.
Correct Answer:There are ___ days in a week.,7

7

Correct Answer:There are ___ full weeks in a month. ,4

4

Correct Answer:There are ___ months in a year. ,12

12

Q3.
What is the missing day? Saturday, ___, Monday
Friday
Correct answer: Sunday
Q4.
What is the missing month? June, ___, August
Correct answer: July
May
Q5.
True or false: A week is longer than a month.
True
Correct answer: False.
Q6.
The new year starts in January. Does November come before or after March?
before
Correct answer: after

6 Questions

Q1.
Which of these things could you do in one day?
Correct answer: Go on a long walk in the countryside.
Grow a flower.
Q2.
Order these periods of time from shortest to longest.
1 - week
2 - month
3 - year
Q3.
Jun's birthday is in January. Jacob's birthday is in November. What would be the best way to count the time between Jun's birthday and Jacob's birthday?
days
weeks
Correct answer: months
Q4.
True or false? When counting a full week, I could start from a Wednesday.
Correct answer: true
false
Q5.
True or false? When counting a full year, I could start from August.
Correct answer: true
false
Q6.
If a year starts in March, what is the final full month of the year?
April
March
Correct answer: February