New
New
Year 1

Calculate the total value of the coins in a set of 5 p coins

I can skip count in fives to find the value of a set of 5 p coins.

New
New
Year 1

Calculate the total value of the coins in a set of 5 p coins

I can skip count in fives to find the value of a set of 5 p coins.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. A five-spot token can be used to represent one 5 p coin and has the same value as five pennies.
  2. The total value of set of 5 p coins can be found by skip counting in fives.
  3. We can check we have counted accurately by counting backwards.
  4. Skip counting in fives can only be used to count the complete set, if all the coins are 5 p coins.

Common misconception

Children may not fully understand the concept of unitising and may confuse the number of coins with the total value. They may also count sets of coins containing 5 p coins and other coins in fives.

Use pre-money tokens with five spots alongside 5 p coins to start with to deepen the understanding of one coin representing a value of 5 Discuss deliberate errors, articulating thinking around why these cannot be correct.

Keywords

  • Five-pence coins - A five-pence coin is a unit of money used in the UK. It has the same value as five one-pence coins.

  • Value - Where referring to money, value refers to how much something is worth.

  • 5 p - The value represented by five one-pence coins or one five-pence coin.

  • Fives - Another name for the multiples of five.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which set of coins shows 5 p?
Correct Answer: An image in a quiz
An image in a quiz
An image in a quiz
Correct Answer: An image in a quiz
An image in a quiz
Q2.
We can say There are 6 coins. Each coin has a value of 10 p. This is ___ p.
Correct Answer: 60
Q3.
Sofia has 50 p in her purse. All her coins are 10 p coins. Which coins are Sofia’s?
An image in a quiz
Correct Answer: An image in a quiz
An image in a quiz
An image in a quiz
Q4.
Aisha has some 10 p coins in her purse. The total value is 30 p. How many coins are in her pruse?
Correct Answer: 3
Q5.
A set of 10 p coins have a value of 70 p. The children count backwards to check this is correct. Tick the correct count to check.
70 p, 60 p, 40 p, 30 p, 20 p, 10 p
Correct answer: 70 p, 60 p, 50 p, 40 p, 30 p, 20 p, 10 p
7, 6, 5, 4, 3, 2, 1
Q6.
Match each set of coins correctly to their total value.
Correct Answer:six 2 p coins ,12 p

12 p

Correct Answer:six 10 p coins ,60 p

60 p

Correct Answer:six 1 p coins ,6 p

6 p

6 Questions

Q1.
How many five-spot tokens would be needed to represent the coins shown?
An image in a quiz
Correct answer: 5
25
10
Q2.
If you collect the five-spot tokens to represent these 5 p coins, how many spots will there be?
An image in a quiz
5
Correct answer: 25
10
Q3.
There are 8 coins. Each coin has a value of 5 p. This is ___p
Correct Answer: 40, 40 p
Q4.
Sofia has four 5 p coins and Jun has two 10 p coins. Who has the most money?
Sofia
Jun
Correct answer: They both have the same
Q5.
Jun is using only 5 p coins to pay for an item. Which item can he buy?
Correct answer: A pencil costing 50 p
A banana costing 12 p
Correct answer: A hat costing 25 p
Q6.
Sofia counts backwards to check the value of the 9 five-spot tokens. Which of the following will she say?
45 p, 35 p, 25 p, 15 , 10p 5 p.
Correct answer: 45 p, 40 p, 35 p, 30 p, 25 p, 20 p, 15 p, 10 p, 5 p.
45 p, 40p, 30 p, 20 p, 10 p, 5 p.