Year 5
Year 5

Fractions of quantities (Part 2)

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will learn how to find fractions of measurements and in different contexts.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

4 Questions

Q1.
One third of twelve is ___
12
3
Correct answer: 4
Q2.
Three fifths of ten is ___
3
5
Correct answer: 6
Q3.
Which is greater 3 lots of 8 or 3/4 of 8
Correct answer: 3 lots of eight
3/4 of 8
Q4.
Which is greater 15 x 1/3 or 1/3 of 15?
1/3 of 15
15 x 1/3
Correct answer: neither

4 Questions

Q1.
Revision: how big is one litre
1000g
Correct answer: 1000ml
100cm
100ml
Q2.
What is 2/3 of 15?
Correct answer: 10
3
5
6
Q3.
Jim can run 100m in 20 seconds. Who can run fastest:
Correct answer: Jane can run 100m in 3/5 of Jim's time
Janice can run 100m in 3/4 of Jim's time
Jim has the fastest time
Q4.
Which is bigger:
1/4 of 1000
2/5 of 500
Correct answer: 3/4 of 420