Year 5

Exploring properties of palindromic numbers

Year 5

Exploring properties of palindromic numbers

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson we explore conjectures involving palindromic numbers and multiples of 11.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
Which of the following statements are true?
Correct answer: All single digit numbers are palindromic
Any number with the digit 7 is a palindromic number
Any number with the digit 8 is a palindromic number
Any two digit number is a palindromic number
Q2.
Which of the numbers below are not palindromic?
14
231
3
Correct answer: 57
Q3.
Which of the numbers below requires more than 2 iterations?
47
53
81
Correct answer: 89
Q4.
How many iterations does the number 173 require?
1
Correct answer: 2
3
4
Q5.
How many iterations does the number 89 require?
Correct answer: 24
3
6
9

5 Questions

Q1.
Which of the following numbers is not a multiple of 11?
11
110
44
Correct answer: 98
Q2.
Which of the following statements is not correct?
Correct answer: All palindromic numbers are multiples of 11
Some palindromic numbers are even
Some palindromic numbers are multiples of 11
Some palindromic numbers are odd
Q3.
Which of the following conjectures is true?
All palindromic numbers are divisible by 11
All palindromic numbers larger than 1000 are divisible by 11.
Correct answer: Palindromic numbers with an even number of digits are divisible by 11
Palindromic numbers with an odd number of digits are divisible by 11.
Q4.
Which of the 3 digit palindromic numbers below is divisible by 11?
Correct answer: 121
132
454
666
Q5.
Which of the numbers below are divisible by 11
Correct answer: 223322
22422
4
545