Year 5

Identifying the place value of the digits in 6-digit numbers

Year 5

Identifying the place value of the digits in 6-digit numbers

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will be representing 6-digit numbers pictorially using place value counters and Dienes. We will also learn how to partition 6-digit numbers.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What is the half way point between 45 300 and 45 400?
45 000
45 305
Correct answer: 45 350
45 450
Q2.
What is 26 349 rounded to the nearest 100?
26 000
Correct answer: 26 300
26 350
26 400
Q3.
What is 8432 rounded to the nearest 10 000?
0
Correct answer: 10 000
1000
80 000
Q4.
What is 67 843 rounded to the nearest 1000?
60 000
67 000
Correct answer: 68 000
70 000
Q5.
Why is rounding helpful?
Rounding is helpful because it adds another step to our mathematical calculations.
Rounding is helpful because it helps us count upwards in 100s and 1000s.
Correct answer: Rounding is helpful because it provides us with numbers that are easier to talk and think about.
Rounding is helpful because we use much smaller numbers which are easier to add and subtract.

5 Questions

Q1.
1. Which number comes next in the following sequence: 23451, 33451, 43451, __________?
43 452
43 551
44 451
Correct answer: 53 451
Q2.
What is the value of the digit '4' in the number 241 872?
40
Correct answer: 40 000
400
4000
Q3.
What is the value of the digit '1' in the number 109 723?
10 000
100
Correct answer: 100 000
1000
Q4.
Which of the following equations represents a correct method for partitioning the number 341 298?
300 000 + 40 000 + 1000 + 208
300 000 + 41 000 + 200 + 90
Correct answer: 300 000 + 41 000 + 200 + 98
300 000 + 41 290
Q5.
5. What is the missing part in this equation: 208 000 + ________ = 218 155
10 005
10 100
10 150
Correct answer: 10 155