Year 5

Investigating Roman Numerals up to 100

Year 5

Investigating Roman Numerals up to 100

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will be identifying the way to write the corresponding Roman numerals for values between 1 and 100.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What is the value of the digit '6' in the number 65 341?
Correct answer: 60 000
600
600 000
6000
Q2.
2. I'm thinking of a number. It is a 6 digit, even number. When rounded to the nearest multiple of 100 000, it is approximately equal to 600 000. My number has a '4' in the tens column. What could my number be?
587 241
598 433
61 024
Correct answer: 623 442
Q3.
Which of the following demonstrates an accurate way of partitioning the number 43 213?
40 000 + 30 000 + 2000 + 10 + 3
40 000 + 3000 + 200 + 10
Correct answer: 40 000 + 3000 + 200 + 10 + 3
400 000 + 20 000 + 2000 + 100 + 13
Q4.
Which of the following demonstrates an accurate way of partitioning the number 139 672?
10 000 + 39 000 + 600 + 70 + 2
Correct answer: 100 000 + 39 000 + 600 + 72
100 000 + 672
130 000 + 90 000 + 672
Q5.
There are 652 987 people at an Olympics event on Saturday and 232 018 people at the event on Sunday. Use rounding to the nearest 100 000 to find the approximate total number of people attending over the weekend.
600 000 + 200 000 = 800 000
650 000 + 230 000 = 880 000
Correct answer: 700 000 + 200 000 = 900 000
700 000 + 300 000 = 1 000 000

5 Questions

Q1.
How are the numbers 1, 5, 10, 50 and 100 written using Roman Numerals?
A, Z, C, L X
C, L, X, U, T
E, V, X, C, L
Correct answer: I, V, X, L, C
Q2.
How would you write the number 13 using Roman Numerals?
X3
Correct answer: XIII
XVII
XXX
Q3.
How would you write the number 47 using Roman Numerals?
IVVII
LXVII
Correct answer: XLVII
XXXXVII
Q4.
How would the following sequence be completed: V, X, XV, XX, _____?
VVV
XV
Correct answer: XXV
XXXV
Q5.
How would the following sequence be completed: C, XC, LXXX, LXX, LX, _______
Correct answer: L
LXI
X
XL