Year 5

Investigating Roman Numerals up to 1000

Year 5

Investigating Roman Numerals up to 1000

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will be identifying the way to write the corresponding Roman numerals for values between 1 and 1000.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
How are the numbers 1, 5, 10, 50 and 100 written using Roman Numerals?
A, Z, C, L X
C, L, X, U, T
E, V, X, C, L
Correct answer: I, V, X, L, C
Q2.
How would you write the number 13 using Roman Numerals?
X3
Correct answer: XIII
XVII
XXX
Q3.
How would you write the number 47 using Roman Numerals?
IVVII
LXVII
Correct answer: XLVII
XXXXVII
Q4.
How would the following sequence be completed: V, X, XV, XX, _____?
VVV
XV
Correct answer: XXV
XXXV
Q5.
How would the following sequence be completed: C, XC, LXXX, LXX, LX, _______
Correct answer: L
LXI
X
XL

5 Questions

Q1.
How would the number '473' be written using Roman Numerals?
CCCCLXXIII
Correct answer: CDLXXIII
DCLXXIII
IVVIIIII
Q2.
How would the number 'CMXXVII' be written using Arabic Numerals?
1027
127
925
Correct answer: 927
Q3.
What is the difference between the numbers CD and DC?
CD refers to the 100 after 500 so it is 600 whereas DC refers to the 100 before 500 so it is 400.
Correct answer: CD refers to the 100 before 500 so it is 400 whereas DC refers to the 100 after 500 so it is 600.
CD refers to the number 60 and DC refers to the number 40
They both mean the same thing.
Q4.
Complete the following sequence using Roman Numerals: CL, CCC, CDL, _______
CD
Correct answer: DC
DCX
DCXX
Q5.
Complete the following sequence using Roman Numerals: LXXX, CLX, CCXL, _______
CCC
CCCX
Correct answer: CCCXX
CCLX