Year 5

Rounding 5-digit numbers to the nearest 100, 1000 and 10 000

Year 5

Rounding 5-digit numbers to the nearest 100, 1000 and 10 000

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will be using number lines to round 5-digit numbers to the nearest multiple of 100, 1000 and 10 000. We will also investigate rounding in the context of word problems.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What is the half way point between 70 000 and 80 000?
70 050
70 500
Correct answer: 75 000
7500
Q2.
What is 56 321 rounded to the nearest 10 000?
50 000
55 000
56 000
Correct answer: 60 000
Q3.
What is 72 189 rounded to the nearest 10 000?
Correct answer: 70 000
72 000
73 000
80 000
Q4.
What is 68 213 rounded to the nearest 1000?
60 000
Correct answer: 68 000
69 000
70 000
Q5.
What is 65 000 rounded to the nearest 10000?
60 000
6000
Correct answer: 70 000
7000

5 Questions

Q1.
What is the half way point between 45 300 and 45 400?
45 000
45 305
Correct answer: 45 350
45 450
Q2.
What is 26 349 rounded to the nearest 100?
26 000
Correct answer: 26 300
26 350
26 400
Q3.
What is 8432 rounded to the nearest 10 000?
0
Correct answer: 10 000
1000
80 000
Q4.
What is 67 843 rounded to the nearest 1000?
60 000
67 000
Correct answer: 68 000
70 000
Q5.
Why is rounding helpful?
Rounding is helpful because it adds another step to our mathematical calculations.
Rounding is helpful because it helps us count upwards in 100s and 1000s.
Correct answer: Rounding is helpful because it provides us with numbers that are easier to talk and think about.
Rounding is helpful because we use much smaller numbers which are easier to add and subtract.