Year 5

Solving problems involving Roman Numerals

Year 5

Solving problems involving Roman Numerals

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will solve problems involving Roman numerals. Our focus will be on, missing values in equations and correcting Roman numeral errors.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
How would the number '473' be written using Roman Numerals?
CCCCLXXIII
Correct answer: CDLXXIII
DCLXXIII
IVVIIIII
Q2.
How would the number 'CMXXVII' be written using Arabic Numerals?
1027
127
925
Correct answer: 927
Q3.
What is the difference between the numbers CD and DC?
CD refers to the 100 after 500 so it is 600 whereas DC refers to the 100 before 500 so it is 400.
Correct answer: CD refers to the 100 before 500 so it is 400 whereas DC refers to the 100 after 500 so it is 600.
CD refers to the number 60 and DC refers to the number 40
They both mean the same thing.
Q4.
Complete the following sequence using Roman Numerals: CL, CCC, CDL, _______
CD
Correct answer: DC
DCX
DCXX
Q5.
Complete the following sequence using Roman Numerals: LXXX, CLX, CCXL, _______
CCC
CCCX
Correct answer: CCCXX
CCLX

5 Questions

Q1.
How would you write the number '982' using Roman Numerals?
Correct answer: CMLXXXII
DCCCCLXXXII
IXVIIIII
MCLXXXII
Q2.
What error has been made when writing the number 90 as LXXXX?
An X should not be placed after an L.
Numerals should be written in order of increasing size so it should be written XXXXL.
Correct answer: The same numeral cannot be written more than three times in a row.
You are not allowed to place an X next to an L.
Q3.
3. What could the missing values in the following equation be: ______ + _______ = CCC?
C + C
CC + CC
Correct answer: CL + CL
L + L
Q4.
4. What is the missing value from the equation: _______ + DCLV = DCCCXC
CCCIIV
CCIIIV
CCXXXI
Correct answer: CCXXXV
Q5.
Which of the following is the correct way to write: 435 using Roman Numerals?
CCCCXXXV
Correct answer: CDXXXV
DCXXXV
IVIIIV