Year 5

Solving problems involving rounding

Year 5

Solving problems involving rounding

Switch to our new maths teaching resources

Slide decks, worksheets, quizzes and lesson planning guidance designed for your classroom.

Lesson details

Key learning points

  1. In this lesson, we will use knowledge of rounding to the nearest 1000, 10 000 and 100 000 to solve problems involving rounding.

Licence

This content is made available by Oak National Academy Limited and its partners and licensed under Oak’s terms & conditions (Collection 1), except where otherwise stated.

Loading...

5 Questions

Q1.
What are the nearest multiples of 1000 for the number 671 349?
600 000 and 700 000
670 000 and 680 000
Correct answer: 671 000 and 672 000
671 300 and 671 400
Q2.
What is 532 098 rounded to the nearest multiple of 100 000?
50 000
Correct answer: 500 000
60 000
600 000
Q3.
What is 763 812 rounded to the nearest multiple of 10 000?
700 000
Correct answer: 760 000
763 000
764 000
Q4.
What is 341 762 rounded to the nearest multiple of 1000?
340 000
341 000
Correct answer: 342 000
350 000
Q5.
Numbers that are exactly half way between two multiples should be...
... left as they are.
... rounded down to the smaller multiple.
Correct answer: ... rounded up to the larger multiple.

5 Questions

Q1.
What is 563 201 rounded to the nearest multiple of 10 000?
500 000
Correct answer: 560 000
563 000
563 200
Q2.
What is the range of numbers that will round to 400 000 when rounding to the nearest multiple of 100 000?
300 000 - 399 999
Correct answer: 350 000 - 449 999
350 000 - 450 000
400 000 - 499 999
Q3.
What is the range of numbers that will round to 670 000 when rounding to the nearest multiple of 10 000?
Correct answer: 665 000 - 674 999
669 000 - 674 000
669 000 - 674 999
670 000 - 674 999
Q4.
4. I am thinking of a 6 digit number. When rounded to the nearest multiple of 100 000, it is approximately equal to 800 000. It is an even number. What could my number be?
Correct answer: 762 488
789 145
83 000
856 012
Q5.
5. I am thinking of a 5 digit number. When rounded to the nearest multiple of 1000, it is approximately equal to 45 000. It is also a multiple of 5. What could my number be?
44 250
Correct answer: 45 145
45 238
45 891