New
New
Year 3

Represent counting in eights as the 8 times table

I can represent counting in eights as the 8 times table.

New
New
Year 3

Represent counting in eights as the 8 times table

I can represent counting in eights as the 8 times table.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Counting in eights is the pattern of the 8 times table.
  2. Counting in eights can be represented in different ways.
  3. Counting in fours can help us to count in eights.

Common misconception

Pupils often confuse the keywords of this lesson and use them interchangeably or incorrectly.

Model correct usage in a range of contexts including labelling abstract equations and using the terms to identify the known elements in worded problems. Choral response can also support pupils using these words correctly.

Keywords

  • Factor - Numbers we can multiply together to get another number are known as factors.

  • Product - The answer when two or more values are multiplied together.

  • Multiple - A multiple is the result of multiplying a number by another whole number.

The focus of this lesson is recognition of multiples of four and connecting this to tables facts. Use every opportunity to rehearse and chant multiplication facts including skip counting and chanting multiplication tables to support fluency.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Look at this array. It shows 8 groups of 2. It also shows groups of 4.
An image in a quiz
Correct Answer: 4, 4 groups, four
Q2.
If 4 × 2 = 8, what is 8 × 2?
Correct Answer: 16, sixteen, Sixteen
Q3.
Match the parts of the sentence.
Correct Answer:Multiplying by 2 is,doubling

doubling

Correct Answer:Dividing by 2 is,halving

halving

Q4.
Match the calculations showing multiples of 4 with the equivalent multiples of 2.
Correct Answer:3 × 4 =,6 × 2

6 × 2

Correct Answer:5 × 4 =,10 × 2

10 × 2

Correct Answer:2 × 4 =,4 × 2

4 × 2

Correct Answer:6 × 4 =,12 × 2

12 × 2

Q5.
There are 18 socks in a pile. How many pairs of socks can be made? pairs.
Correct Answer: 9, nine, Nine
Q6.
There are seven cars in a car park. What is the total number of wheels? wheels.
Correct Answer: 28, 28 wheels, twenty-eight wheels

6 Questions

Q1.
Starting with the smallest, put the multiples of 8 in order.
1 - 8
2 - 16
3 - 24
4 - 32
5 - 40
6 - 48
7 - 56
Q2.
Which of these numbers are multiples of 8?
20
Correct answer: 32
Correct answer: 24
36
Correct answer: 16
Q3.
In each of the sequences, which multiple of 8 will come next?
Correct Answer:40 48 56 ,64

64

Correct Answer:24 32 40 ,48

48

Correct Answer:8 16 24 ,32

32

Correct Answer:40 32 24 ,16

16

Correct Answer:32 24 16,8

8

Q4.
4 × 8 = 32. Match the numbers to the keyword.
Correct Answer:4,is a factor

is a factor

Correct Answer:32,is the product

is the product

Correct Answer:8 ,is a factor

is a factor

Q5.
Look at the image. What is the total number of legs on the spiders? legs.
An image in a quiz
Correct Answer: 48, 48 legs, forty eight legs
Q6.
The product of the number of sides on the octagons is 40. What are the factors?
An image in a quiz
4
Correct answer: 5
6
7
Correct answer: 8