New
New
Year 3

Represent counting in fours as the 4 times table

I can represent counting in fours as the 4 times table.

New
New
Year 3

Represent counting in fours as the 4 times table

I can represent counting in fours as the 4 times table.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Counting in twos can help you to count in fours.
  2. Counting in fours is the pattern of the 4 times table.
  3. Counting in fours can be represented in different ways.

Common misconception

Pupils often confuse the keywords of this lesson and use them interchangeably or incorrectly.

Model correct usage in a range of contexts including labelling abstract equations and using the terms to identify the known elements in worded problems. Choral response can also support pupils using these words correctly.

Keywords

  • Factor - Numbers we can multiply together to get another number are known as factors.

  • Product - The answer when two or more values are multiplied together.

  • Multiple - A multiple is the result of multiplying a number by another whole number.

The focus of this lesson is recognition of multiples of four and connecting this to tables facts. Use every opportunity to rehearse and chant multiplication facts including skip counting and chanting multiplication tables to support fluency.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Match each number to its double.
Correct Answer:Double 2,4

4

Correct Answer:Double 4,8

8

Correct Answer:Double 5,10

10

Correct Answer:Double 10,20

20

Correct Answer:Double 8,16

16

Correct Answer:Double 7,14

14

Q2.
When counting in fives, which of these numbers would not be part of the count?
15
Correct answer: 21
30
40
Correct answer: 54
Q3.
When counting in tens, Andeep reaches 100 What number will he say next?
101
200
Correct answer: 110
1,010
Q4.
Match the start of the count to the next number in the count. Think about the steps of each count.
Correct Answer:14 16 18,20

20

Correct Answer:25 30 35 ,40

40

Correct Answer:100 90 80 ,70

70

Correct Answer:16 14 12 ,10

10

Correct Answer:45 40 35 ,30

30

Q5.
What calculation does this array show?
An image in a quiz
Correct answer: 5 × 2 = 10
4 × 2 = 8
Correct answer: 2 × 5 = 10
2 × 6 = 12
Q6.
Match the times tables facts to the correct product.
Correct Answer:8 x 2 =,16

16

Correct Answer:5 x 4 =,20

20

Correct Answer:10 x 7 =,70

70

Correct Answer:2 x 6 =,12

12

Correct Answer:9 x 5 =,45

45

6 Questions

Q1.
Starting with the smallest put the multiples of 4 in order.
1 - 4
2 - 8
3 - 12
4 - 16
5 - 20
6 - 24
7 - 28
Q2.
Which of these numbers are multiples of 4?
18
Correct answer: 24
Correct answer: 16
10
Correct answer: 20
Q3.
In each of the sequences, which multiple of 4 will come next?
Correct Answer:12 16 20 ,24

24

Correct Answer:4 8 12 ,16

16

Correct Answer:24 28 32,36

36

Correct Answer:16 12 8,4

4

Correct Answer:32 36 40,44

44

Q4.
A fox has 4 legs. Imagine 6 foxes in a park. How many legs will they have altogether?
Correct Answer: 24, twenty four
Q5.
A rectangle has 4 sides. Imagine 7 rectangles. How many sides will there be in total?
Correct Answer: 28, twenty eight
Q6.
This image shows 5 dogs, each with 4 legs. There are 20 legs in total. Match the parts of the calculation to the keyword.
An image in a quiz
Correct Answer:5,factor

factor

Correct Answer:20,product

product

Correct Answer:4,factor

factor