New
New
Year 3

Scale known multiplication facts by 10

I can use unitising and multiplying by 10 to scale multiplication facts.

New
New
Year 3

Scale known multiplication facts by 10

I can use unitising and multiplying by 10 to scale multiplication facts.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. If two groups of 4 are equal to 8 then two group of 4 tens is equal to 8 tens or 80
  2. By thinking of a number of 10s, you can scale up and work out the 20, 40 and 80 times tables
  3. By thinking of a number of 10s, you can scale up and work out ten times the 2, 4 and 8 times tables

Common misconception

Lack of fluency in multiplication facts and / or understanding of word problems. 'Adding a 0' at the end.

Use language of unitisation to support pupils mathematical thinking. Clear modelling of steps in how to find the operation for the calculation. Use gattegno chart or place value chart to highlight scaling by 10.

Keywords

  • Scale / scaling - Scaling is when a given quantity is made ___ times the size. In this lesson, scaling will involve making values 10 times the size.

At this stage children should have secure knowledge of their 2s, 4s and 8 times tables. Choral chanting should be given at any opportunity.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
What is the missing number in this sequence: 0, 10, 20, 30, 40, 50, 60, , 80, 90, 100
Correct Answer: 70, seventy
Q2.
Fill in the gap. 2 × = 8
2
3
Correct answer: 4
Q3.
Match the multiplication fact to the correct product.
Correct Answer:6 × 4 ,24

24

Correct Answer:10 × 4 ,40

40

Correct Answer:7 × 4 ,28

28

Correct Answer:12 × 4,48

48

Q4.
Which numbers are multiples of 10?
102
Correct answer: 120
133
Correct answer: 130
104
Q5.
Match the number to the correct product when the number has been multiplied by 10
Correct Answer:8 ,80

80

Correct Answer:4 ,40

40

Correct Answer:2 ,20

20

Correct Answer:12,120

120

Q6.
Andeep has collected 5 packets of 4 guinea cards. Izzy has collected twice as many as Andeep. How many guinea cards does Izzy have?
Correct Answer: 40, forty, Forty

6 Questions

Q1.
Select the numbers which are multiples of 2 and 4 and 8
2
4
Correct answer: 8
Correct answer: 16
Correct answer: 24
Q2.
8 × 12 can help you to solve which other multiplication equation?
Correct answer: 8 × 120 =
Correct answer: 80 × 12 =
7 × 5 =
3 × 7 =
Q3.
Match the expressions on the left which can help you to solve the expressions on the right.
Correct Answer:8 × 11,8 × 110

8 × 110

Correct Answer:4 × 7,70 × 4

70 × 4

Correct Answer:2 × 2,20 × 2

20 × 2

Correct Answer:6 × 8,6 × 80

6 × 80

Q4.
If 4 × 7 = 28 then 40 × 7 =
An image in a quiz
Correct Answer: 280, two hundred and eighty, Two hundred and eighty
Q5.
Complete: If 9 × 8 = 72 then 90 × 8 =
Correct Answer: 720
Q6.
Andeep has collected 7 packets of 8 guinea cards. Izzy has collected 10 times as many as Andeep. How many guinea cards does Izzy have?
Correct Answer: 560