New
New
Year 3

Use knowledge of the divisibility rules for divisors of 2 and 4 to solve problems

I can solve problems using knowledge of the divisibility rules for 2 and 4

New
New
Year 3

Use knowledge of the divisibility rules for divisors of 2 and 4 to solve problems

I can solve problems using knowledge of the divisibility rules for 2 and 4

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. If you can halve a number then it must be a multiple of 2 and divisible by 2
  2. If you can halve a number and halve again then it must be a multiple 4 and divisible by 4
  3. If a number is divisible by 4 then it must be divisible by 2

Common misconception

Lack of fluency in 2s and 4s times tables and not understanding the divisibility rules or the problems.

To clearly model highlighting key words of worded problems to understand the problem and the operation required for the calculation. Continue to use language stems such as 'If I know...' 'Then I know...,' to support mathematical thinking.

Keywords

  • Divisibility - Divisibility is when division of a number results in another whole number.

  • Divisor - A divisor is a number that divides the integer exactly (no remainder).

  • Multiple - A multiple is the result of multiplying a number by another whole number.

  • Half / halve - A half is one of two equal parts of a whole.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
This image shows that 1 × 8 = 2 × 4 = 4 ×
An image in a quiz
Correct Answer: 2, two
Q2.
Doubling the multiples of 4 gives you the multiples of 8 Use this knowledge to match the statements to the product.
Correct Answer:5 × 4 = 20 so 5 × 8 =,40

40

Correct Answer:7 × 4 = 28 so 7 × 8 =,56

56

Correct Answer:9 × 4 = 36 so 9 × 8 =,72

72

Correct Answer:6 × 4 = 24 so 6 × 8 = ,48

48

Q3.
Doubling the multiples of 2 and doubling again gives the multiples of 8 Use this knowledge to match the statements to the product.
Correct Answer:4 × 2 = 8 so 8 × 8 =,64

64

Correct Answer:2 × 6 = 12 so 8 × 6 = ,48

48

Correct Answer:2 × 7 = 14 so 8 × 7 =,56

56

Correct Answer:9 × 2 = 18 so 9 × 8 =,72

72

Q4.
Mangoes are sold in boxes of four or eight. Izzy wants to buy two boxes of four mangoes. How many boxes of eight mangoes could she buy instead? boxes.
Correct Answer: 1, one
Q5.
Izzy has baked 32 cupcakes. How many boxes would she need if one box holds 8 cakes? boxes.
Correct Answer: 4, four
Q6.
A fruit stall is having a sale. It sells cherries in boxes of four pairs. How many cherries are there in six packs? There will be in six packs.
Correct Answer: 24, twenty four

6 Questions

Q1.
Which numbers are multiples of both 2, 4 and 8?
31
Correct answer: 32
34
35
36
Q2.
Which numbers are multiples of 2 and 4 but not multiples of 8?
Correct answer: 4
Correct answer: 20
22
24
32
Q3.
Match the groups of 8 to the groups of 4
Correct Answer:3 groups of 8,6 groups of 4

6 groups of 4

Correct Answer:2 groups of 8,4 groups of 4

4 groups of 4

Correct Answer:4 × 8,8 groups of 4

8 groups of 4

Correct Answer:5 × 8,10 groups of 4

10 groups of 4

Q4.
Halving a number twice and getting a whole number, means it is a multiple of four. Which numbers are multiples of four?
Correct answer: 80
81
82
Correct answer: 88
Correct answer: 96
Q5.
If the last 2 digits are a multiple of four then the number is a multiple of four. Using this knowledge select the multiple of four.
121
Correct answer: 204
Correct answer: 296
Correct answer: 300
205
Q6.
Using the divisibility rules of 2 and 4 match the multiples correctly.
Correct Answer:106,Divisible by 2 only

Divisible by 2 only

Correct Answer:108,Divisible by 2 and 4

Divisible by 2 and 4

Correct Answer:46,Divisible by 2 only

Divisible by 2 only

Correct Answer:880,Divisible by 2 and 4

Divisible by 2 and 4

Correct Answer:917,Not divisible by 2 or 4

Not divisible by 2 or 4