Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Use knowledge of the relationship between the 2, 4 and 8 times tables to solve problems

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use the relationship between the 2, 4 and 8 times tables to solve problems.

      Key learning points

      1. If you double the multiples of 2 you get the multiples of 4
      2. If you double the multiples of 4 you get the multiples of 8
      3. If you double the multiples of 2 and double again you get the multiples of 8

      Keywords

      • Multiple - A multiple is the result of multiplying a number by another whole number.

      • Double / doubling - To double means to become twice as many or to multiply by two.

      • Halving - Halving means to divide into two equal parts.

      Common misconception

      Pupils may misunderstand the contexts or language within worded problems and therefore not understand the calculation required to solve.

      Model clearly how to identify key phrases and words which will identify the operation and equation required for word problems. Pupils may benefit from representing what is known and what is unknown such as by drawing a bar model.

      Teacher tip

      In this lesson, children use octopuses as a reference to count in groups of 8. The correct anatomy of an octopus is that it has 2 hands and 6 legs, for the purpose of this lesson you may want to address this with the pupils so that they are familiar, or introduce the additional word tentacles.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which numbers are multiples of both 2, 4 and 8?

      29
      30
      Correct answer: 32
      36
      Correct answer: 40

      Q2.
      Which numbers are multiples of 2 and 4 but not multiples of 8?

      2
      Correct answer: 4
      8
      16
      Correct answer: 28

      Q3.
      Match the groups of 8 to the equal groups of 2

      Correct Answer:3 groups of 8,2 × 12

      2 × 12

      Correct Answer:2 groups of 8,8 × 2

      8 × 2

      Correct Answer:4 × 8,16 groups of 2

      16 groups of 2

      Correct Answer:5 × 8,20 groups of 2

      20 groups of 2

      Q4.
      Thinking about multiples of 2, 4 and multiples of 8, match the creatures to the number of legs.

      Correct Answer:4 cats,16 legs

      16 legs

      Correct Answer:6 spiders,48 legs

      48 legs

      Correct Answer:10 cows,40 legs

      40 legs

      Correct Answer:12 cats,48 legs

      48 legs

      Correct Answer:10 humans,20 legs

      20 legs

      Q5.
      Which statements are true and which are false?

      Correct Answer:True,Multiples of 8 are double a multiple of 4

      Multiples of 8 are double a multiple of 4

      Correct Answer:True,If you half a multiple of 8 you always get a multiple of 4

      If you half a multiple of 8 you always get a multiple of 4

      Correct Answer:False,All multiples of 2 are also multiples of 8

      All multiples of 2 are also multiples of 8

      Correct Answer:False,An odd number multiplied by 2 is a multiple of 4

      An odd number multiplied by 2 is a multiple of 4

      Correct Answer:True,Double a multiple of 2, then double again, gives a multiple of 8

      Double a multiple of 2, then double again, gives a multiple of 8

      Q6.
      Look at the bar model. Which statement below is true?

      An image in a quiz
      Correct answer: 2 × 8 = 4 × 4 = 8 × 2
      2 × 8 = 4 × 4 = 4 × 2
      4 × 8 = 4 × 4 = 4 × 2
      8 × 8 = 4 × 4 = 4 × 2

      6 Questions

      Q1.
      This image shows that 2 × 8 = 1 × 16 = 4 ×

      An image in a quiz
      Correct Answer: 4

      Q2.
      Doubling multiples of 2 gives multiples of 4 Use this knowledge to match the statements to the correct product.

      Correct Answer:5 × 2 = 10 so 5 × 4 =,20

      20

      Correct Answer:7 × 2 = 14 so 7 × 4 =,28

      28

      Correct Answer:9 × 2 = 18 so 9 × 4 =,36

      36

      Correct Answer:6 × 2 = 12 so 6 × 4 = ,24

      24

      Q3.
      Doubling multiples of 2 and doubling again gives you multiples of 8 Use this knowledge to match the statements to the correct product.

      Correct Answer:8 × 2 = 16 so 8 × 8 =,64

      64

      Correct Answer:2 × 3 = 6 so 8 × 3 = ,24

      24

      Correct Answer:2 × 5 = 10 so 8 × 4 =,32

      32

      Correct Answer:6 × 2 = 12 so 6 × 8 =,48

      48

      Q4.
      Watermelons are sold in boxes of four or eight. Andeep wants to buy six boxes of four watermelons. How many boxes of eight watermelons could he buy instead? boxes.

      Correct Answer: 3, three

      Q5.
      Izzy has baked 24 cupcakes. How many boxes would she need if one box holds 4 cakes? boxes

      Correct Answer: 6, six

      Q6.
      A fruit stall is having a sale. It sells cherries in boxes of four pairs. How many cherries are there in two packs? There will be in two packs.

      Correct Answer: 16, sixteen

      To help you plan your 3 maths lesson on: Use knowledge of the relationship between the 2, 4 and 8 times tables to solve problems, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...