New
New
Year 3

Use knowledge of the relationship between the 4 and 8 times tables to solve problems

I can use the relationship between the 4 and 8 times tables to solve problems.

New
New
Year 3

Use knowledge of the relationship between the 4 and 8 times tables to solve problems

I can use the relationship between the 4 and 8 times tables to solve problems.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Multiples of 8 are all multiples of 4 but not all multiples of 4 are multiples of 8
  2. Multiples of 8 are double the multiples of 4
  3. Multiples of 4 are half the multiples of 8

Common misconception

Pupils may find it difficult to solve problems or misunderstand questions.

Model clearly how to identify key phrases and words which will identify the operation and equation required for word problems. This could involve drawing bar models or other representations.

Keywords

  • Multiple - A multiple is the result of multiplying a number by another whole number.

  • Doubling - Doubling is the act of becoming twice as many.

  • Halving - Halving means to divide into two equal parts.

By this point fluency in 4 and 8 times tables will support children in solving these problems. Continue to chorally rehearse the 4 and 8 times tables.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which numbers are multiples of both 8 and 4?
36
Correct answer: 40
44
Correct answer: 48
52
Q2.
Which numbers are multiples of 4 but not multiples of 8?
16
32
40
Correct answer: 12
Correct answer: 28
Q3.
Match the groups of 8 to the groups of 4.
Correct Answer:2 groups of 8,4 × 4

4 × 4

Correct Answer:5 × 8,10 groups of 4

10 groups of 4

Correct Answer:4 × 8,8 × 4

8 × 4

Correct Answer:6 groups of 8,12 × 4

12 × 4

Correct Answer:3 × 8,6 groups of 4

6 groups of 4

Q4.
Thinking about multiples of 4 and multiples of 8, match the creatures to the number of legs.
Correct Answer:5 cats,20 legs

20 legs

Correct Answer:7 spiders,56 legs

56 legs

Correct Answer:12 cows,48 legs

48 legs

Q5.
Which statements are true and which are false?
Correct Answer:True,Multiples of 8 are double the multiples of 4

Multiples of 8 are double the multiples of 4

Correct Answer:True,Multiples of 8 halved are multiples of 4

Multiples of 8 halved are multiples of 4

Correct Answer:False,All multiples of 4 are multiples of 8

All multiples of 4 are multiples of 8

Correct Answer:False,An odd number multiplied by 4 is a multiple of 8

An odd number multiplied by 4 is a multiple of 8

Q6.
What is the missing product?
An image in a quiz
Correct Answer: 16, sixteen

6 Questions

Q1.
This image shows that 6 × 4 = 3 × .
An image in a quiz
Correct Answer: 8, eight, Eight
Q2.
When one factor doubles, the product also doubles. Use this knowledge to find the answers.
Correct Answer:5 × 4 = 20 so 5 × 8 =,40

40

Correct Answer:7 × 4 = 28 so 7 × 8 =,56

56

Correct Answer:9 x 4 = 36 so 9 × 8 =,72

72

Correct Answer:6 × 4 = 24 so 6 × 8 = ,48

48

Q3.
When one factor halves, the product also halves. Use this knowledge to find the answers.
Correct Answer:8 × 8 = 64 so 8 × 4 =,32

32

Correct Answer:4 × 8 = 32 so 4 × 4 = ,16

16

Correct Answer:10 × 8 = 80 so 10 × 4 =,40

40

Correct Answer:6 × 8 = 48 so 6 × 4 =,24

24

Q4.
48 eggs are packed into six boxes of 8 eggs but the boxes are too large. If the eggs are packed into boxes of 4, how many boxes are needed? boxes.
Correct Answer: 12, 12 boxes, twelve
Q5.
Izzy reads 4 pages of her book each day. Andeep reads twice as many pages. How many pages will Andeep read in 5 days? pages.
Correct Answer: 40, forty, Forty
Q6.
Pencils are sold in boxes of four or eight. Andeep wants to buy ten boxes of four pencils. How many boxes of eight pencils could he buy instead? boxes.
Correct Answer: 5