Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Solve problems involving area and perimeter

      Lesson details

      Learning outcome

      I can apply understanding of calculation of area and perimeter of polygons to solve problems.

      Key learning points

      1. Area and perimeter are calculated from the side lengths of 2D shapes.
      2. Perimeter is measured in units of length.
      3. Area is measured in squared units.

      Keywords

      • Area - Area is a measurement of a flat surface. It measures a 2D space.

      • Perimeter - The distance around a 2D shape is its perimeter.

      Common misconception

      Because area and perimeter are so often discussed alongside each other - as is the case with this lesson - pupils often get the two confused.

      By now pupils should be very familiar with area and perimeter, so that they can apply the knowledge to problem solving. However, spend time going over the definitions at the start and ensure pupils have access to visual reminders.

      Teacher tip

      In order to focus attention on area and perimeter and strategies for calculation, arithmetic focuses on multiplication tables. Consider how you will support pupils who are less fluent in recalling these facts.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What can be done so that the shapes have the same area?

      An image in a quiz
      Correct answer: Remove the parallelogram from shape a
      Correct answer: Add a parallelogram to shape b
      Nothing. They already have the same area

      Q2.
      What is true for any regular shape?

      It has all right angles.
      Correct answer: It has all sides the same length.
      It must be a circle, triangle or a square.

      Q3.
      What is the area of a square with a side length of 5 cm?

      20 cm
      20 cm²
      25 cm
      Correct answer: 25 cm²

      Q4.
      What is the perimeter of a square with a side length of 6 cm?

      Correct answer: 24 cm
      24 cm²
      36 cm
      36 cm²

      Q5.
      12 × 6 =

      Correct Answer: 72

      Q6.
      12 × 16 =

      Correct Answer: 192

      6 Questions

      Q1.
      Which of the following is true?

      Two shapes with the same area must have the same perimeters.
      Two shapes with the same perimeter must have the same area.
      Correct answer: Two shapes with the same area can have different perimeters.

      Q2.
      How can the perimeter of this shape be increased without its area changing?

      An image in a quiz
      It cannot be increased, shapes with the same area must have the same perimeter.
      Correct answer: Rearrange the squares so that more side lengths are on the outside of the shape.
      Rearrange the squares so that fewer side lengths are on the outside of the shape

      Q3.
      The side length of an equilateral triangle is 8 cm. What is the area of a square with the same perimeter? cm².

      Correct Answer: 36

      Q4.
      The side length of a regular pentagon is 8 cm. What is the area of a square with the same perimeter? cm².

      Correct Answer: 100

      Q5.
      How many rectangles can be drawn with whole number side lengths that have an area of 4 cm²?

      1
      Correct answer: 2, and the perimeters are different.
      2, and the perimeters are the same.
      3, and the perimeters are the same.

      Q6.
      How many rectangles can be drawn with whole number side lengths that have an area of 16 cm²?

      1
      2, and the perimeters are different.
      2, and the perimeters are the same.
      Correct answer: 3, and the perimeters are different.
      3, and the perimeters are the same.

      To help you plan your 6 maths lesson on: Solve problems involving area and perimeter, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...