New
New
Year 3

Connect division with finding a fraction of a quantity to find parts and wholes

I can calculate the value of a part and a whole by connecting division knowledge with finding a fraction of a quantity.

New
New
Year 3

Connect division with finding a fraction of a quantity to find parts and wholes

I can calculate the value of a part and a whole by connecting division knowledge with finding a fraction of a quantity.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. The whole can be a set of objects.
  2. Calculating the value of a part, is the same as dividing the whole by the number of equal parts.
  3. The denominator tells us the number of equal parts in the whole.
  4. Drawing a bar model supports us to visualise the problem.
  5. Times table and division facts help us to find a fraction of a set of objects.

Common misconception

Children may struggle to make the connection between division and finding a fraction of a quantity.

Support children to see that the denominator of a unit fraction tells us how many equal parts the whole has been divided into and that that is the same as the divisor.

Keywords

  • Divide - When we divide, we split something into equal parts or groups. We use the ÷ symbol to mean divide.

When calculating, use times table facts that children are confident with to reduce cognitive overload. Use practical examples where possible.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Identify the value of each equal part in this problem. Lucas has 21 marbles and wants to share them between himself and 2 friends. They get 7 marbles each.
2
3
Correct answer: 5
21
Q2.
Match the factors to their product.
Correct Answer:3 x 4 =,12

12

Correct Answer:4 x 5 =,20

20

Correct Answer:12 x 2 =,24

24

Correct Answer:4 x 8 = ,32

32

Correct Answer:8 x 10 =,80

80

Q3.
Match the division expressions to their quotient.
Correct Answer:30 ÷ 5 =,6

6

Correct Answer:20 ÷ 4 =,5

5

Correct Answer:14 ÷ 2 =,7

7

Correct Answer:24 ÷ 8 =,3

3

Correct Answer:100 ÷ 10 =,10

10

Q4.
14 marbles are shared equally between Izzy and her best friend. How many marbles do they get each?
Correct Answer: 7, seven
Q5.
Izzy and her four friends each have 10 cherries each. How many cherries do they have in total?
2
14
15
40
Correct answer: 50
Q6.
Alex wants to buy 24 pens. Pens are sold in packs of 6. How many packs does he need to buy?
Correct Answer: 4, four, for

6 Questions

Q1.
When we split something into equal parts or groups, we are .
multiplying
Correct answer: dividing
subtracting
Q2.
To find one-third of 15, we divide 15 into equal parts.
Correct Answer: 3, three
Q3.
Match the fraction of the quantity to the correct expression.
Correct Answer:one-half of 24 = ,24 ÷ 2

24 ÷ 2

Correct Answer:one-quarter of 24 = ,24 ÷ 4

24 ÷ 4

Correct Answer:one-eighth of 24 = ,24 ÷ 8

24 ÷ 8

Correct Answer:one-fifth of 30 =,30 ÷ 5

30 ÷ 5

Correct Answer:one-tenth of 30 = ,30 ÷ 10

30 ÷ 10

Q4.
Match the fraction of the quantity to the value of the part.
Correct Answer:one-half of 18 = ,9

9

Correct Answer:one-quarter of 16 =,4

4

Correct Answer:one-tenth of 30 =,3

3

Correct Answer:one-fifth of 30 =,6

6

Q5.
Sofia prefers to have the greater amount. Would she rather have one-half of £12, one-quarter of £28 or one-eighth of £48?
one-half of £12
Correct answer: one-quarter of £28
one-eighth of £48
Q6.
One-eighth of a quantity is seven. What is the whole?
Correct Answer: 56, fifty-six, fifty six