New
New
Year 5

Converting units of mass and capacity

I can use knowledge of multiplication and division by 10, 100, 1,000 to convert units of mass and capacity.

New
New
Year 5

Converting units of mass and capacity

I can use knowledge of multiplication and division by 10, 100, 1,000 to convert units of mass and capacity.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. There are 1,000 ml in 1 l
  2. There are 1.000 g in 1 kg
  3. There are 10 dl in 1 l
  4. There are 100 cl in 1 l
  5. We can use knowledge of multiplying and dividing by 10, 100 and 1,000 to convert between units of mass and capacity.

Common misconception

Children may confuse when to multiply or when to divide when converting between units of measure.

Encourage children to think about which unit of measure is greater e.g. kg are greater than g. In a given amount, there will be fewer of the greater unit so we need to divide.

Keywords

  • Mass - Mass is a measure of how much matter there is in an object. It is commonly measured in kilograms (kg) or grams (g).

  • Capacity - Capacity is a measure of the amount that something can hold. It is commonly measured in litres (l) or millilitres (ml).

Give children chance to practice measuring in one unit and converting to the other given units. Children need to be secure in multiplying and dividing by 10 and its powers to avoid overload when converting between measures.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
A mass of 1 kg is equivalent to g.
Correct Answer: 1,000, one thousand
Q2.
A capacity of 1,000 ml is equivalent to l.
Correct Answer: 1, one
Q3.
When we multiply 0.905 by 100, what is the new value of the digit 5?
Five hundredths
Correct answer: Five tenths
Five ones
Five tens
Five hundreds
Q4.
24.05 × 1.000 = ___
24.05000
24,500
Correct answer: 24,050
2405
245
Q5.
The mass of a football is 0.43 kg and the mass of a rugby ball is 0.4 kg. What is their total mass? kg
Correct Answer: 0.83, 830 g
Q6.
Sofia has a bottle filled to its 1,500 ml capacity. She drinks 800 ml over the course of the morning. What volume of liquid remains in the bottle? ml
Correct Answer: 700, 0.7 l

6 Questions

Q1.
Which of these is the correct conversion of 1.03 kg into g?
1.03000
1,300
Correct answer: 1,030
103
130
Q2.
Which of these is the correct conversion of 302 ml into l?
320,000
0.32
Correct answer: 0.302
0.032
3.02
Q3.
Match the masses given in kg to their equivalent in g.
Correct Answer:1.34 kg,1,340 g

1,340 g

Correct Answer:0.134 kg,134 g

134 g

Correct Answer:13.4 kg,13,400 g

13,400 g

Correct Answer:134 kg,134,000 g

134,000 g

Correct Answer:0.0134 kg,13.4 g

13.4 g

Q4.
Starting with the smallest, put these capacities in order.
1 - 0.5 l
2 - 510 ml
3 - 52 cl
4 - 521 ml
5 - 0.53 l
6 - 5.5 dl
Q5.
Sofia needs 8 kg of flour. She already has 4,350 g. How much more flour does she need? Give your answer in g. g
Correct Answer: 3,650, 3.65 kg
Q6.
Lucas and some of his friends drank water. Lucas drank 0.15 l of water, Sofia drank 170 ml, Izzy drank 0.27 l and Andeep drank 1.9 l. How much water did they drink in total? ml
Correct Answer: 1,900, 1,900 ml, 1.9 l