New
New
Year 5

Explain how to multiply and divide a number by 10, 100 and 1,000

I can explain how to multiply and divide a number by 10, 100 and 1,000

New
New
Year 5

Explain how to multiply and divide a number by 10, 100 and 1,000

I can explain how to multiply and divide a number by 10, 100 and 1,000

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. When you multiply by 10, 100 or 1,000, the digits move one, two or three places to the left respectively.
  2. When you divide by 10, 100 or 1,000, the digits move one, two or three places to the right respectively.

Common misconception

Children may 'add' a zero when multiplying or vice versa when dividing. Children may place a zero at the end of the decimal fraction when multiplying, or vice versa when dividing.

When we 'add' zero, the value of the number does not change. When we multiply or divide by a power of 10, we need to move all the digits the appropriate spaces to the left/right even if this means bridging one and moving into the decimal places.

Keywords

  • Tenth - One-tenth is one part in ten equal parts.

  • Hundredth - One-hundredth is one part in one hundred equal parts.

  • Thousandth - One-thousandth is one part in one thousand equal parts.

Use Base 10 blocks, place value charts and Gattegno charts throughout to support where appropriate.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Look at the Gattegno chart. Which number is being represented?
An image in a quiz
Correct Answer: 4.3
Q2.
Match the expressions to their product.
Correct Answer:9 × 100 =,900

900

Correct Answer:9 × 10 =,90

90

Correct Answer:9 × 1 =,9

9

Correct Answer:2 × 10 =,20

20

Correct Answer:2 × 100 =,200

200

Correct Answer:2 × 0 =,0

0

Q3.
When a number is multiplied by one hundred, the digits are moved __________ place value places to the left.
one
Correct answer: two
three
four
Q4.
Match the equations to their product.
Correct Answer:7 × 1,000 =,7,000

7,000

Correct Answer:7000 ÷ 1,000 = ,7

7

Correct Answer:5,000 × 0.001 =,5

5

Correct Answer:5,000 × 0.1 = ,500

500

Correct Answer:5,000 ÷ 100 = ,50

50

Correct Answer:3,000 × 0.01 = ,30

30

Q5.
Sofia is thinking of a number. Her number is ten times the size of 0.4 What is her number?
0.04
0.4
Correct answer: 4
40
400
Q6.
Lucas is thinking of a number. His number is one hundredth times the size of 8 What is his number?
0.008
Correct answer: 0.08
0.8
80
800

6 Questions

Q1.
When we multiply 0.95 by 100, what is the new value of the 9 digit?
Nine hundredths
Nine tenths
Nine ones
Correct answer: Nine tens
Nine hundreds
Q2.
1.04 × 10 =
1.040
14
Correct answer: 10.4
104
Q3.
0.03 ÷ 10 = .
0.3
.003
Correct answer: 0.003
.3
0.03
Q4.
Match the expression to its product.
Correct Answer:0.72 × 10,7.2

7.2

Correct Answer:0.72 × 1,000,720

720

Correct Answer:4.82 × 10,48.2

48.2

Correct Answer:4.82 × 100,482

482

Correct Answer:0.91 × 10,9.1

9.1

Correct Answer:0.91 × 100,91

91

Q5.
Sofia buys an apple every day. If one apple costs £0.35, how much has she spent after 10 days?
Correct Answer: £3.50, 3.50, 350 p
Q6.
Lucas’ mum has £5,042 and she gives one-hundredth of this to Lucas for his birthday. How much money does she give him?
Correct Answer: £50.42, 5042 p, 50.42