New
New
Year 5

Multiply hundredths with whole numbers

I can use known multiplication facts and unitising to multiply hundredths with whole numbers.

New
New
Year 5

Multiply hundredths with whole numbers

I can use known multiplication facts and unitising to multiply hundredths with whole numbers.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. There are one hundred hundredths in one whole.
  2. There are ten hundredths in one tenth.
  3. Unitising can help to multiply hundredths by whole numbers.
  4. The sentence: ___ times ___ ones is equal to ___ ones so ___ times ___ hundredths is equal to ___ hundredths supports us

Common misconception

Children may get confused with the vocabulary when we say, for example, zero point one two rather than zero point twelve. They may also confuse how we write, for example, 32 hundredths.

We say zero point one two to show that there is one tenth and two hundredths. 32 hundredths is composed of 30 hundredths - this is the same as 3 tenths and we have 2 more hundredths so 32 hundredths is written 0.32

Keywords

  • Hundredth - One hundredth is one part in one hundred equal parts.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Match the factors to their product.
Correct Answer:2 × 4 =,8

8

Correct Answer:5 × 4 =,20

20

Correct Answer:0 × 4 =,0

0

Correct Answer:1 × 4 = ,4

4

Correct Answer:9 × 4 =,36

36

Q2.
Match the equation to the missing factor.
Correct Answer:3 × ___ = 24,8

8

Correct Answer:4 × ___ = 16,4

4

Correct Answer:___ × 5 = 45,9

9

Correct Answer:___ × 2 = 16,8

8

Correct Answer:7 × ___ = 49,7

7

Q3.
what comes next in this sequence? 0.2, 0.3, 0.4,
Correct Answer: 0.5
Q4.
Which digit is in the hundredths place with the number 342.561?
Correct Answer: 6
Q5.
If 7 × 6 = 42, what does 7 × 0.6 equal?
420
42
Correct answer: 4.2
0.42
0.042
Q6.
Lucas is making a line of beads. Each bead is 0.9 cm long. How long could it be?
Correct answer: 2.7 cm
2.4 cm
Correct answer: 3.6 cm
Correct answer: 9 cm
8 cm

6 Questions

Q1.
How many hundredths is 0.07 composed of? hundredths.
Correct Answer: 7, seven
Q2.
What comes next in this sequence? 0.08, 0.09, 0.1, ?
Correct Answer: 0.11
Q3.
If 9 × 3 = 27, what does 9 × 0.03 equal?
270
27
2.7
Correct answer: 0.27
0.027
Q4.
Match the expression to its answer.
Correct Answer:6 × 0.09 =,0.54

0.54

Correct Answer:5 × 0.3 =,1.5

1.5

Correct Answer:3 × 0.8 =,2.4

2.4

Correct Answer:0.01 × 0 =,0

0

Correct Answer:0.02 × 9 = ,0.18

0.18

Q5.
It takes 0.02 kg of sugar to make one cake. How much sugar is needed to make nine cakes? kg
Correct Answer: 0.18
Q6.
A red kite is flying 0.06 km above the ground. An eagle is flying at twice this height. How far above the ground is the eagle? km
Correct Answer: 0.12