New
New
Year 5

Solve measures problems using knowledge of multiplying decimal fractions

I can use knowledge of multiplying decimal fractions by whole numbers to solve measures problems.

New
New
Year 5

Solve measures problems using knowledge of multiplying decimal fractions

I can use knowledge of multiplying decimal fractions by whole numbers to solve measures problems.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Using knowledge of multiplying decimal numbers with whole numbers can help us solve measures problems.
  2. __ times __ ones is equal to __ ones, so __ times __ tenths/hundredths is equal to __ tenths/hundredths.’ supports us.
  3. Unitising of known facts can be used to support calculating with decimal fractions.
  4. When we multiply by ten, the digits move one place value place to the left.

Common misconception

Children may get confused when converting between units of measure and be unsure when they need to multiply or divide.

___ are smaller than ___, so there must be more of them in the same measure so we need to multiply (and vice versa).

Keywords

  • Convert - When we convert, we change a value or expression from one form to another.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Match the equivalent units of measure.
Correct Answer:100 cm,1 m

1 m

Correct Answer:1 cm,10 mm

10 mm

Correct Answer:1 km,1,000 m

1,000 m

Correct Answer:1 l,1,000 ml

1,000 ml

Correct Answer:1 kg,1,000 g

1,000 g

Q2.
Match the equation to the missing factor.
Correct Answer:3 × ___ = 18,6

6

Correct Answer:4 × ___ = 20,5

5

Correct Answer:___ × 5 = 40,8

8

Correct Answer:___ × 2 = 14,7

7

Correct Answer:7 × __ = 63,9

9

Q3.
If 6 × 9 = 54, what does 6 × 0.9 equal?
540
54
Correct answer: 5.4
0.54
0.054
Q4.
Which of the following are multiples of eight?
Correct answer: 32
Correct answer: 400
26
280
Correct answer: 56
Q5.
Match the equation to its answer.
Correct Answer:4 × 0.9 =,3.6

3.6

Correct Answer:8 × 0.3 =,2.4

2.4

Correct Answer:0.8 × 2 =,1.6

1.6

Correct Answer:0.9 × 0 =,0

0

Correct Answer:0.9 × 1 =,0.9

0.9

Q6.
An Oak tree is 0.04 km tall. A pine tree is twice this height. How tall is the pine tree? km
Correct Answer: 0.08

6 Questions

Q1.
If 1 cm = 10 mm and 0.1 cm = 1 mm. Convert 0.6 cm to mm. 0.6 cm = mm
Correct Answer: 6
Q2.
Match the equation to the correct answer
Correct Answer:£0.50 × 9 =,450 p

450 p

Correct Answer:£0.20 × 8 =,160 p

160 p

Correct Answer:£0.60 × 8 =,480 p

480 p

Correct Answer:£0.10 × 9 =,90 p

90 p

Correct Answer:£0.80 × 9 =,720 p

720 p

Correct Answer:£0.80 × 10 =,800 p

800 p

Q3.
Sofia made a tower out of blocks that are 0.6 cm tall. What could the height of the tower be?
Correct answer: 0.6 cm
0.3 cm
Correct answer: 3 cm
1.4 cm
Correct answer: 1.8 cm
Q4.
If Sofia builds the tower out of three blocks that are each 0.6 cm tall. How tall is the tower in mm? mm
Correct Answer: 180
Q5.
Lucas saves £0.40 a week. How much does he save in six weeks? Give your answer in pence. p
Correct Answer: 240
Q6.
Lucas has £0.20 Sofia has six times as much. How much more money does Sofia have than Lucas? Give your answer in pence. pence
Correct Answer: 100