New
New
Year 5

Divide a 3-digit number using partitioning and representations (one regroup)

I can divide a 3-digit by a 1-digit number using partitioning and representations (one regroup).

New
New
Year 5

Divide a 3-digit number using partitioning and representations (one regroup)

I can divide a 3-digit by a 1-digit number using partitioning and representations (one regroup).

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. If the hundreds number is not a multiple of the divisor then the remainder is regrouped for tens.
  2. If the tens number is not a multiple of the divisor then the remainder is regrouped for ones.
  3. Place value resources can represent the division and the regrouping.

Common misconception

Pupils may not regroup correctly.

Encourage children to identify what each digit in the dividend represents. Ask, 'Is this digit a multiple of the divisor?'

Keywords

  • Remainder - A remainder is an amount left over after division.

  • Partitioning - Partition means splitting a number into parts.

  • Regroup / regrouping - The process of unitising and exchanging between place values is known as regrouping.

Provide children with warm up games based on finding multiples or partitioning a 3-digit number into 100s 10s and 1s. Later, the focus would be to select the most helpful partitioning for each division question by finding the largest multiple.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Identify the multiples of 8.
Correct answer: 96
95
Correct answer: 80
17
Correct answer: 8
Q2.
Izzy is working out: 484 ÷ 4. She can skip count in s.
8
6
Correct answer: 4
Q3.
20 tens divided by 5 is tens.
Correct Answer: 4
Q4.
If you are dividing each number by 7, which will require regrouping?
70
77
Correct answer: 80
Q5.
Use the partitioning strategy to solve: 54 ÷ 3. Write your answer in numeral form.
Correct Answer: 18
Q6.
Use partitioning to solve the word problem : 84 pencils are divided equally between 3 classes. How many pencils does each class get? Write your answer in numeral form.
Correct Answer: 28

6 Questions

Q1.
Which of these numbers is not exactly divisible by 2?
22
30
Correct answer: 33
98
148
Q2.
The __________ is 955, this is the amount we are dividing up.
divisor
Correct answer: dividend
quotient
Q3.
If you divisor is 6, which of the numbers will require regrouping?
600
Correct answer: 700
Correct answer: 800
Q4.
Select the division equations that will require regrouping from hundreds to tens.
849 ÷ 4
Correct answer: 789 ÷ 4
423 ÷ 4
Correct answer: 513 ÷ 4
Q5.
Use partitioning to solve: 648 ÷ 4. Write your answer in numeral form.
Correct Answer: 162
Q6.
A large box of crayons contains six smaller packs. If the total mass of the large box is 846g. What is the mass of each smaller pack? Write your answer in numeral form.
Correct Answer: 141, 141g, 141 g