New
New
Year 5

Divide using partitioning and representations (multiple regroups and remainder)

I can divide using partitioning and representations (multiple regroups and remainder)

New
New
Year 5

Divide using partitioning and representations (multiple regroups and remainder)

I can divide using partitioning and representations (multiple regroups and remainder)

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. If the hundreds number is not a multiple of the divisor then the remainder is regrouped for tens.
  2. If the tens number is not a multiple of the divisor then the remainder is regrouped for ones.
  3. If the ones number is not a multiple of the divisor then there will be a remainder in the answer.
  4. Regrouping and remainders can be represented practically using place value counters.

Common misconception

Pupils may not regroup correctly.

Ask pupils what each digit represents. Continue to use skip counting when dividing each digit in the dividend.

Keywords

  • Remainder - A remainder is an amount left over after division.

  • Partitioning - Partition means splitting a number into parts.

  • Regroup / regrouping - The process of unitising and exchanging between place values is known as regrouping.

Begin by playing a game which encourages pupils to think of the highest multiple they know of a number. During the lesson, pupils should use part whole models to partition into parts that are helpful for the division equation.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which of these numbers are not multiples of five?
1,000
795
25
Correct answer: 1,036
400
Q2.
The __________ is 5, this is the number we are dividing by.
An image in a quiz
dividend
Correct answer: divisor
quotient
Q3.
If you divided these dividends by 8, which would require regrouping?
800
880
Correct answer: 980
Q4.
Your divisor is 5. Select the division equations which will result in a remainder. Use the part whole model to help you.
An image in a quiz
Correct answer: A
B
Correct answer: C
Q5.
Use partitioning to solve: 65 ÷ 4. Write your answer in numeral form using r if there is a remainder.
Correct Answer: 16 r 1, 16 r1, 16r1, 16r 1
Q6.
Andeep has collected 71 football cards. He wants to divide them equally amongst 3 of his friends. How many cards does each child get? Are there any left over? Write your answer in numeral form.
Correct Answer: 23 r 2, 23r2, 23r 2, 23 r2

6 Questions

Q1.
Match the division equation to the correct quotient:
Correct Answer:88 ÷ 11,8

8

Correct Answer:8 ÷ 1,8

8

Correct Answer: 8 ÷ 8,1

1

Correct Answer:80 ÷ 0,0

0

Correct Answer:8 tens ÷ 8,1 ten

1 ten

Correct Answer:8 tens ÷ 1,8 tens

8 tens

Q2.
In 524 ÷ 4 = 131 the __________ is 4
dividend
Correct answer: divisor
quotient
addend
Q3.
If you were to divide each number by 3, which would require regrouping?
330
Correct answer: 430
Correct answer: 530
Q4.
Look at Andeep's mental strategy. Using his information fill in the gap: 557 ÷ 5 = ___
An image in a quiz
111 r 1
Correct answer: 111 r 2
111 r 3
111 r 4
Q5.
Solve the division equation 953 ÷ 8 = using the partitioning strategy. Write your answer in numeral form and use r if there is a remainder.
Correct Answer: 119 r 1, 119r1, 119r 1, 119 r1
Q6.
Izzy has collected 546 guinea cards. She wants to divide them equally amongst 4 of her friends. How many cards does each child get? Are there any left over?
Correct Answer: 136 r 2, 136r 2, 136r2, 136 r2