New
New
Year 5

Solve problems involving multiplication and division

I can use a range of strategies to solve multiplication and division problems.

New
New
Year 5

Solve problems involving multiplication and division

I can use a range of strategies to solve multiplication and division problems.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Look at the numbers in the problem to decide which strategy is most effective and explain why.
  2. Use partitioning strategies if the numbers are related by times tables.
  3. Use short multiplication or division if the numbers are not related by times tables.

Common misconception

Pupils may not be able to identify the key words leading to the operation.

Highlight the keyword and read back the question highlighting the context of the word problem. Words such as 'of' will need exemplifying.

Keywords

  • Multiplication - The basic idea of multiplication is repeated addition.

  • Division - Division is splitting into equal parts or groups. It is the result of "fair sharing".

  • Inverse - Inverse means the opposite in effect. The reverse of.

Ensuring pupils understand the inverse of each operation is key to this lesson. Encourage children to also use the inverse to check their answers.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which of these is not a multiple of 4?
Correct answer: 22
24
36
400
444
Q2.
Look at the diagram, choose the correct division equation. Three ice creams are shared between three people.
An image in a quiz
3 ÷ 1
3 ÷ 2
Correct answer: 3 ÷ 3
Q3.
Look at the diagram, choose the correct division equation.
An image in a quiz
4 ÷ 0
Correct answer: 4 ÷ 1
4 ÷ 4
Q4.
Use a mental strategy to solve: 363 ÷ 6 = Write your answer in numeral form using r if you need to show a remainder.
Correct Answer: 61
Q5.
Choose an efficient strategy to solve: 763 ÷ 9 = Write your answer in numeral form using r if you need to show a remainder.
Correct Answer: 84 r7, 84r7, 84 remainder 7
Q6.
Choose an efficient strategy to solve this word problem: 937 cookies are packed in boxes of 3. How many boxes are needed to pack all of the cookies?
Correct Answer: 313, 312 r1, 312r1, 313, 312 r 1

6 Questions

Q1.
Match the division equation to the correct quotient.
Correct Answer:15 ÷ 3 =,5

5

Correct Answer:21 ÷ 7 =,3

3

Correct Answer:49 ÷ 7 =,7

7

Correct Answer:144 ÷ 12 =,12

12

Q2.
Use the representation below to fill in the blank:
An image in a quiz
1
80
Correct answer: 800
Q3.
Select the correct operation for this word problem: Izzy collected 13 stickers in a week. Andeep collected 4 times as many. How many stickers does Andeep have?
+
Correct answer: ×
÷
-
Q4.
Select the correct calculation for this word problem: Izzy collected 13 stickers in a week. Andeep collected 3 times as many. How many stickers does Andeep have?
Correct answer: 13 × 3
13 ÷ 3
13 ÷ 3
Q5.
Use an efficient strategy to solve: 608 ÷ 4. Write your answer in numeral form.
Correct Answer: 152
Q6.
Each glass of fresh Orange juice made at the cafe requires the juice of 6 oranges. If they have 583 oranges how many full glasses of juice can they make? Write your answer in numeral form.
Correct Answer: 97