Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Estimate in metres and describe a metre in different ways

      Lesson details

      Learning outcome

      I can estimate lengths and heights in metres and describe a metre in different ways.

      Key learning points

      1. The length or height of an object can be estimated using the standardised unit of metres.
      2. One hundred, 1 cm lengths are the same as 1 m.
      3. Ten, 10 cm lengths are the same as 100 cm, which is the same as 1 m.

      Keywords

      • Estimate - An estimate is a given value, number or quantity that is near to the true amount.

      • Metre - A metre is a standardised unit of measurement. We can abbreviate metre to m.

      • Centimetre - A centimetre is a standardised unit of measurement. We can abbreviate centimetre to cm.

      Common misconception

      100 cm is bigger than 1 m.

      1 m is equal in length or height to 100 cm. 100 cm make up 1 m. They are the same length or height.

      Teacher tip

      Children need a concrete example of a metre and how long and tall 1 m is. Where possible, the suggested activities should be carried out practically.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Look at the picture. Which is taller, the elephant or the giraffe?

      An image in a quiz
      elephant
      Correct answer: giraffe

      Q2.
      Look at the picture. Which is longer, the blue ribbon or the yellow ribbon?

      An image in a quiz
      Correct answer: blue ribbon
      yellow ribbon

      Q3.
      Match the calculations to their answer.

      Correct Answer:2 x 10 =,20
      Correct Answer:5 x 10 =,50
      Correct Answer:9 x 10 =,90
      Correct Answer:4 x 10 =,40
      Correct Answer:7 x 10,70

      Q4.
      How many tens are there in 60?

      Correct Answer: 6, six, Six

      Q5.
      How many tens are there in 100?

      Correct Answer: 10, ten, Ten

      Q6.
      Look at the picture. Which car has travelled the furthest?

      An image in a quiz
      The blue car.
      Correct answer: The red car.
      The green car.

      6 Questions

      Q1.
      A given value, number or quantity that is near to the true amount is known as

      a metre
      a centimetre
      Correct answer: an estimate

      Q2.
      Which of these would you use metres to measure the height or length of?

      Length of a pen.
      Correct answer: Height of a tree.
      Height of a toy car.
      Length of a banana.

      Q3.
      How many centimetres are there in one metre?

      1
      10
      Correct answer: 100

      Q4.
      I have a piece of ribbon that is 70 cm long. Is this ribbon shorter or longer than one metre?

      Longer
      Correct answer: Shorter

      Q5.
      How many 10 cm lengths will we get if we cut a 60 cm piece of ribbon up into 10 cm lengths?

      Correct Answer: 6, six, Six

      Q6.
      A whole length of string has been cut into 3 equal pieces and each of those pieces is 10 cm. What length is the whole piece of string?

      Correct Answer: 30 cm, 30, Thirty cm, thirty cm, 30 centimetres

      To help you plan your 3 maths lesson on: Estimate in metres and describe a metre in different ways, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...