Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Solve problems involving positive and negative numbers in a range of contexts

      Lesson details

      Learning outcome

      I can solve problems involving positive and negative numbers in a range of contexts.

      Key learning points

      1. Scales on graphs and coordinate grids are the same as number lines.
      2. Number lines model bridging through zero.

      Keywords

      • Difference - The result of subtracting one number from another.

      • Coordinates - A set of values that show an exact position.

      Common misconception

      Pupils can come unstuck by misreading or misunderstanding the information being presented.

      Encourage pupils to consider what information they do know, and plot this on an empty number line, to help work out the unknown information.

      Teacher tip

      For some less fluent pupils, adding together pairs of 2-digit ‘distances’ from zero might prove difficult. They should not be given different or easier work, but rather given scaffolds such as hundred squares to support their calculations.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Match the feature of the coordinate grid with the correct definition.

      Correct Answer:x axis,the line on the coordinate grid that runs horizontally

      the line on the coordinate grid that runs horizontally

      Correct Answer:origin,where the X axis and Y axis cross, usually written as zero

      where the X axis and Y axis cross, usually written as zero

      Correct Answer:y axis,the line on the coordinate grid that runs vertically

      the line on the coordinate grid that runs vertically

      Q2.
      Tick all of the pairs of values that have a difference of 10.

      Correct answer: −5 and 5
      −6 and 6
      Correct answer: −3 and 7
      Correct answer: 2 and −8
      3 and −6

      Q3.
      What is the difference between −10 and 5?

      Correct Answer: 15, 15.0, fifteen, Fifteen, 15.

      Q4.
      What is the difference between −10 and −2?

      Correct Answer: 8, 8.0, eight, 8., Eight

      Q5.
      The temperature in the morning is −3℃. It increases by 5℃. What is the new temperature?

      Correct Answer: 2, two, 2.0, 2., Two

      Q6.
      This graph shows the changes in temperature over several days in ℃. Tick all the statements that are true.

      An image in a quiz
      The temperatures are always negative.
      There is no change in the temperature between Sunday and Monday.
      Correct answer: There is a decrease in the temperature between Friday and Saturday.
      There is a 6℃ difference between the highest and lowest temperatures.
      Correct answer: There is a 5℃ difference between the highest and lowest temperatures.

      6 Questions

      Q1.
      The temperature inside the cabin is 18℃. The temperature outside the cabin is −12℃. What is the difference between the inside and outside temperatures?

      Correct Answer: 30, 30.0, 30., thirty, Thirty

      Q2.
      The temperature was −13℃ at night. Then it increased to 5℃ in the day. What was the change in temperature?

      Correct Answer: 18, 18.0, 18., eighteen, Eighteen

      Q3.
      The air temperature outside the plane is −25℃. It is 45℃ warmer inside. What is the temperature inside the plane?

      Correct Answer: 20, 20.0, 20., Twenty, twenty

      Q4.
      It is 40℃ warmer inside the plane than outside. What could the inside and outside temperatures be?

      Correct answer: 20℃ and −20℃
      10℃ and −10℃
      Correct answer: 30℃ and −10℃
      Correct answer: 25℃ and −15℃
      18℃ and −23℃

      Q5.
      The vertices of a square have coordinates (3,3), (−3,3), (−3,−3) and (3,−3). Which of the coordinates below would appear outside the square?

      An image in a quiz
      Correct answer: (4,2)
      (−1,−2)
      Correct answer: (−5,1)
      (−3,2)
      Correct answer: (0,−5)

      Q6.
      A pair of coordinates have values of (3,2) and (3,−5). Imagine they are joined to make a line, which is extended beyond the coordinates. Tick all of the coordinates that would appear on the line.

      An image in a quiz
      Correct answer: (3, 29)
      (−5, 2)
      Correct answer: (3,−50)
      (7,3)
      Correct answer: (3,−2.5)

      To help you plan your 5 maths lesson on: Solve problems involving positive and negative numbers in a range of contexts, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...