Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using patterns in counting sequences

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use patterns in counting sequences.

      Key learning points

      1. Counting patterns and known facts support calculation with millions.
      2. Counting patterns can be represented as addition and subtraction equations.
      3. Missing values can be calculated using addition and subtraction.

      Keywords

      • Sequence - A sequence is a succession of objects, diagrams or values usually formed according to a rule.

      • Term - Each number in a sequence is called a term. Each term has a position - a location in the sequence.

      Common misconception

      Children may struggle to identify or explain the pattern or to identify the number of steps from the first given number to the last instead just giving the number of missing values.

      If children struggle to identify the pattern ask them to start by identifying the part of the number that is changing. Model the 'steps' rather than the missing parts to support children to see this.

      Teacher tip

      Children need to be confident with the language of unitising before this lesson so that they can tackle the new concepts. Consider how to scaffold this if children are less confident.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      If we count up in 1,000s, what number would come next after 9,000?

      Correct Answer: 10,000, 10000

      Q2.
      What is the missing number in this counting pattern? 20,000, 40,000, , 80,000, 100,000

      Correct Answer: 60,000, 60000

      Q3.
      If we count back in 100s, what number would we say after 1,000?

      Correct Answer: 900

      Q4.
      What is the missing number in this counting pattern? 35,000, 30,000, , 20,000

      Correct Answer: 25,000, 25000

      Q5.
      Match the equations to their sum.

      Correct Answer:800,000 + 1,000,000 =,1,800,000
      Correct Answer:800,000 + 100,000 =,900,000
      Correct Answer:800,000 + 10,000 =,810,000
      Correct Answer:800,000 + 1,000 =,801,000
      Correct Answer:8,000,000 + 1,000,000 =,9,000,000

      Q6.
      Match the subtraction equation to its difference.

      Correct Answer:1,600,000 − 400,000 =,1,200,000
      Correct Answer:1,600,000 − 500,000 =,1,100,000
      Correct Answer:1,600,000 − 600,000 =,1,000,000
      Correct Answer:1,600,000 − 700,000 =,900,000
      Correct Answer:1,600,000 − 800,000 =,800,000

      6 Questions

      Q1.
      Look at this sequence of numbers. What number will come next? 287,700 288,700 289,700

      Correct Answer: 290,700, 290700

      Q2.
      Look at this sequence of numbers. What is the next term in the sequence? 982,300 981,300 980,300

      Correct Answer: 979,300, 979300

      Q3.
      Aisha counts on in 100,000s from 1,409,320 What number will she say next?

      1,410,320
      1,419,320
      Correct answer: 1,509,320
      1,519,320
      2,409,320

      Q4.
      Look at this sequence of numbers, which are increasing by the same amount each step. What must each step be worth? 0, ___, ___, ___, 120,000

      20,000
      Correct answer: 30,000
      40,000
      50,000
      60,000

      Q5.
      Look at this sequence of numbers, which are increasing by the same amount each step. What must each step be worth? 120,000, ___, ___, ___, 360,000

      20,000
      30,000
      40,000
      50,000
      Correct answer: 60,000

      Q6.
      Look at this sequence of numbers, which are increasing by the same amount each step. What would the second term be? 2,400,000, ___, ___, 3,000,000

      Correct Answer: 2,600,000, 2600000

      To help you plan your 6 maths lesson on: Using patterns in counting sequences, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...