New
New
Year 4

Explain the relationship between pairs of 3 and 9 times table facts that have the same product

I can explain the relationship between pairs of 3 and 9 times table facts that have the same product.

New
New
Year 4

Explain the relationship between pairs of 3 and 9 times table facts that have the same product

I can explain the relationship between pairs of 3 and 9 times table facts that have the same product.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. There are three times as many threes as nines.
  2. We can say that triple three is equal to nine.
  3. Triple means 'three times'.

Common misconception

Lack of fluency in the 3s and 9s times tables can lead to pupils being slower to grasp the generalisation about the relationship between the 3 and 9 times tables.

Model using arrays and other representations. Pupils who may struggle to triple / find one third of a number may require more time to work through calculations. Multiplication grids could also be provided while pupils become more fluent in recall.

Keywords

  • Multiple - A multiple is the result of multiplying a number by another whole number.

  • Triple - To triple means to become three times as many or to multiply by three.

By this point fluency in 3 and 9 times tables will support children in solving these problems. Continue to chorally rehearse the 3 and 9 times tables.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Select the correct expression for this image.
An image in a quiz
3 × 2
Correct answer: 6 × 3
Correct answer: 2 × 9
Correct answer: 9 × 2
Q2.
Fill in the gap. Multiples of 9 are triple the multiples of .
Correct Answer: 3, three
Q3.
Which numbers are both multiples of 3 and 9?
6
12
Correct answer: 18
33
Correct answer: 36
Q4.
Look at the bar model and fill in the blanks. 3 × 9 = × 3
An image in a quiz
Correct Answer: 9
Q5.
If Andeep’s mum has a total of 54 desserts, how many packs of 9 is this? How many packs of 3 is this?
6 packs of 9 and 9 packs of 3
6 packs of 9 and 6 packs of 3
Correct answer: 6 packs of 9 and 18 packs of 3
6 packs of 9 and 4 packs of 3
Q6.
If Izzy’s mum has a total of 99 desserts, how many packs of 9 is this? How many packs of 3 is this?
10 packs of 9 and 33 packs of 3
Correct answer: 11 packs of 9 and 33 packs of 3
33 packs of 9 and 11 packs of 3
3 packs of 9 and 11 packs of 3

6 Questions

Q1.
Which calculation does the image represent?
An image in a quiz
1 × 9
2 × 3
Correct answer: 3 × 3
4 × 3
Q2.
Triple means …
one times as many.
twice as many.
Correct answer: three times as many.
four times as many.
Q3.
Match the expressions to the product.
Correct Answer:3 × 3,9

9

Correct Answer:3 × 6,18

18

Correct Answer:3 × 9,27

27

Correct Answer:3 × 10,30

30

Correct Answer:3 × 12,36

36

Q4.
If I know 3 × 9 = 27, then I know 9 × 9 =
Correct Answer: 81
Q5.
Match the groups of threes to the groups of 9 with the same value.
Correct Answer:3 × 3 ,1 × 9

1 × 9

Correct Answer:3 × 6,2 × 9

2 × 9

Correct Answer:3 × 9,9 × 3

9 × 3

Correct Answer:3 × 12,4 × 9

4 × 9

Correct Answer:3 × 15,5 × 9

5 × 9

Q6.
If Izzy has 15 sweets and Andeep has triple the amount, how many sweets does he have altogether? sweets
Correct Answer: 45