Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Solve problems using the relationship between 3 and 9 times table

      Lesson details

      Learning outcome

      I can solve problems using the relationship between pairs of 3 and 9 times table facts with the same product.

      Key learning points

      1. Multiples of 3 are also multiples of 9
      2. In any product in the 9 times table, there will always be three times the number of 3s as there are 9s

      Keywords

      • Product - A product is the answer when two or more numbers are multiplied together.

      Common misconception

      Pupils may find it difficult to solve problems or misunderstand questions.

      Model clearly how to identify key phrases and words which will identify the operation and equation required for word problems. This could involve drawing bar models or other representations.

      Teacher tip

      By this point fluency in 3 and 9 times tables will support children in solving these problems. Continue to chorally rehearse the 3 and 9 times tables.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is the definition of a triangle?

      A polygon with 4 sides and 4 vertices.
      Correct answer: A polygon with 3 sides and 3 vertices.
      A 3D shape with triangular faces.

      Q2.
      Match the expressions to the product.

      Correct Answer:3 × 6,18

      18

      Correct Answer:3 × 7,21

      21

      Correct Answer:3 × 8,24

      24

      Correct Answer:3 × 9,27

      27

      Correct Answer:3 × 12,36

      36

      Q3.
      Match the groups of threes to the groups of 9 with the same value.

      Correct Answer:6 groups of 3,2 groups of 9

      2 groups of 9

      Correct Answer:3 × 9,9 groups of 3

      9 groups of 3

      Correct Answer:3 groups of 12,4 × 9

      4 × 9

      Correct Answer:3 × 15,5 groups of 9

      5 groups of 9

      Q4.
      Complete: 9 × 4=

      Correct Answer: 36

      Q5.
      True or false? All multiples of 3 are multiples of 9

      True
      Correct answer: False

      Q6.
      Izzy organises her guinea cards into 4 groups of 9 She then sorts them into groups of 3 How many groups of 3 does she make?

      Correct Answer: 12

      6 Questions

      Q1.
      Select the multiples of 3

      5
      Correct answer: 12
      Correct answer: 18
      29
      Correct answer: 39

      Q2.
      Identify the multiples of 9

      8
      26
      Correct answer: 27
      35
      Correct answer: 72

      Q3.
      True or false? 7 × 3 = 6 × 3 + 3

      Correct answer: True
      False

      Q4.
      Izzy makes three nonagons using straws for the sides. How many triangles could she make with the same number of straws? triangles

      Correct Answer: 9, nine

      Q5.
      What calculation is correct for this worded problem? If Izzy sliced a ribbon into four 9 cm pieces, how many 3 centimetre slices would she be able to cut?

      4 × 9 = 36 So 27 3 cm pieces
      Correct answer: 4 × 9 = 36 So 12 3 cm pieces
      3 × 6 = 18 So 18 3 cm pieces

      Q6.
      A baker baked 108 pastries and cakes altogether. He can put them in 12 boxes of 9 If he puts them into boxes of 3 how many boxes will he need? boxes

      Correct Answer: 36

      To help you plan your 4 maths lesson on: Solve problems using the relationship between 3 and 9 times table, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...