New
New
Year 4

Represent counting in nines as the 9 times table

I can represent counting in nines as the 9 times table.

New
New
Year 4

Represent counting in nines as the 9 times table

I can represent counting in nines as the 9 times table.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Counting in nines is the pattern of the 9 times table
  2. Counting in nines can be represented in different ways
  3. Counting in nines can help you to solve problems

Common misconception

Pupils often confuse the keywords of this lesson and use them interchangeably or incorrectly.

Model correct usage in a range of contexts including labelling abstract equations and using the terms to identify the known elements in worded problems. Choral response can also support pupils using these words correctly.

Keywords

  • Factor - Numbers we can multiply together to get another number are known as factors.

  • Product - The answer when two or more values are multiplied together.

  • Multiple - A multiple is the result of multiplying a number by another whole number.

The focus of this lesson is recognition of multiples of nines and connecting this to tables facts. Use every opportunity to rehearse and chant multiplication facts including skip counting and chanting multiplication tables to support fluency.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Identify the multiples of 3 in this list.
1
Correct answer: 24
26
Correct answer: 36
Q2.
Identify the multiples of 6 in this list.
Correct answer: 6
Correct answer: 24
26
34
Q3.
Match the equation to the correct product.
Correct Answer:6 × 8 =,48

48

Correct Answer:6 × 9 =,54

54

Correct Answer:6 × 12 =,72

72

Correct Answer:6 × 3 = ,18

18

Q4.
Look at the equation: 3 × 6 = 18 In this, 6 is a __________.
Correct answer: factor
product
adjacent multiple
Q5.
Izzy has 5 batches of 6 eggs. How many eggs does she have altogether? eggs
Correct Answer: 30
Q6.
Tricycles have 3 wheels. 9 tricycles are stored in a garage. How many wheels can Andeep see altogether? wheels
Correct Answer: 27

6 Questions

Q1.
Look at the image. How many groups of 9 petals can you see?
An image in a quiz
1 group of 9
3 groups of 9
Correct answer: 9 groups of 9
Q2.
Identify the multiples of 9
Correct answer: 9
Correct answer: 27
Correct answer: 45
53
Q3.
Match the equations to the product.
Correct Answer:9 × 2 = ,18

18

Correct Answer:6 × 9 =,54

54

Correct Answer:9 × 11 =,99

99

Correct Answer:4 × 9 = ,36

36

Q4.
Look at the equation: 6 × 9 = 54 In this, 54 is the __________.
Correct answer: product
factor
sum
adjacent multiple
Q5.
A flower has 9 petals. Andeep collects 8 flowers. How many petals are there altogether? petals
Correct Answer: 72
Q6.
Andeep orders boxes of pizza. Each pizza is cut into 9 slices. How many slices are there altogether if Andeep ordered 12 boxes? slices
Correct Answer: 108