Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Solve problems involving adjacent multiples of nine

      Lesson details

      Learning outcome

      I can solve problems involving adjacent multiples of nine.

      Key learning points

      1. Adjacent multiples of nine have a difference of 9 and alternate between odd and even numbers.
      2. If you add 9 to a multiple of nine you get the next multiple of nine.
      3. If you subtract 9 from a multiple of nine you get the previous multiple of nine.

      Keywords

      • Adjacent multiple - An adjacent multiple is a multiple next to another. It could be before or after.

      Common misconception

      Pupils may find it difficult to solve problems or misunderstand questions.

      Model clearly how to identify key phrases and words which will identify the operation and equation required for word problems. This could involve drawing bar models or other representations.

      Teacher tip

      By this point fluency in 9 times tables will support children in solving these problems. Continue to chorally rehearse the 9 times tables.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which multiple of 9 is missing from this sequence? 45, , 63, 72

      Correct Answer: 54

      Q2.
      What is 12 × 9 =

      Correct Answer: 108

      Q3.
      Which symbol goes in the gap to make this correct? 9 × 9 = 10 × 9 ___ 9

      +
      Correct answer:
      ×
      ÷

      Q4.
      Which symbol goes in the gap to make this correct? 2 × 9 = 3 × 9 ___ 9

      +
      Correct answer:
      ×
      ÷

      Q5.
      Complete: I know that 3 × 9 = 27 so 30 × 9 =

      Correct Answer: 270

      Q6.
      Complete: I know that 5 × 9 = 45 so 50 × 9 =

      Correct Answer: 450

      6 Questions

      Q1.
      Lucas makes shapes using 9 sticks each time. He has made 3 shapes and used 27 sticks. Lucas makes another of the shapes. How many sticks has he used now?

      27
      28
      30
      Correct answer: 36

      Q2.
      There are 7 flowers with 9 petals each. If Jun gives away one flower, how many petals will there be altogether? petals

      Correct Answer: 54

      Q3.
      Lucas has filled 7 buckets with 9 litres of water ready for a water fight. Jun brings one more bucket of water with the same amount. How many litres of water have they used altogether? litres

      Correct Answer: 72

      Q4.
      If 20 × 9 = 180 then 21 × 9 =

      Correct Answer: 189

      Q5.
      If 80 × 9 = 720 then 81 × 9 =

      Correct Answer: 729

      Q6.
      If 37 × 9 = 333 then 36 × 9 =

      Correct Answer: 324

      To help you plan your 4 maths lesson on: Solve problems involving adjacent multiples of nine, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...