New
New
Year 4

Represent counting in sixes as the 6 times table

I can represent counting in sixes as the 6 times table.

New
New
Year 4

Represent counting in sixes as the 6 times table

I can represent counting in sixes as the 6 times table.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Counting in sixes is the pattern of the 6 times table
  2. Counting in sixes can be represented in different ways
  3. Counting in threes can help you to count in sixes

Common misconception

Pupils often confuse the keywords of this lesson and use them interchangeably or incorrectly.

Model correct usage in a range of contexts including labelling abstract equations and using the terms to identify the known elements in worded problems. Choral response can also support pupils using these words correctly.

Keywords

  • Factor - Numbers we can multiply together to get another number are known as factors.

  • Product - The answer when two or more values are multiplied together.

  • Multiple - A multiple is the result of multiplying a number by another whole number.

The focus of this lesson is recognition of multiples of sixes and connecting this to tables facts. Use every opportunity to rehearse and chant multiplication facts including skip counting and chanting multiplication tables to support fluency.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Match the addition expression to the correct answer
Correct Answer:3 + 3 ,6

6

Correct Answer:3 + 3 + 3,9

9

Correct Answer:3 + 3 + 3 + 3,12

12

Correct Answer:3 + 3 + 3 + 3 + 3,15

15

Q2.
When counting in multiples of three from zero, which of these numbers would not be part of the count?
3
6
Correct answer: 8
12
Correct answer: 13
Q3.
When counting in threes from zero, Izzy reaches 36 Which number will she say next?
35
37
38
Correct answer: 39
40
Q4.
Match the start of the count to the next number in the count.
Correct Answer:3 6 9,12

12

Correct Answer:4 8 12 ,16

16

Correct Answer:8 16 24,32

32

Correct Answer:36 33 30,27

27

Correct Answer:27 24 21,18

18

Q5.
What calculation does this array show?
An image in a quiz
2 × 3
Correct answer: 3 × 3
Correct answer: 1 × 9
Correct answer: 9 × 1
8 + 1
Q6.
Match the times tables facts to the correct product.
Correct Answer:8 × 3,24

24

Correct Answer:7 × 8,56

56

Correct Answer:7 × 3,21

21

Correct Answer:9 × 8,72

72

Correct Answer:3 × 10,30

30

6 Questions

Q1.
Starting with the smallest put the multiples of 6 in order.
1 - 6
2 - 12
3 - 18
4 - 24
5 - 36
Q2.
Which of these numbers are multiples of 6?
28
Correct answer: 36
40
Correct answer: 56
Correct answer: 72
Q3.
For each sequence, match it to the multiple of 6 that will come next.
Correct Answer:6 12 18,24

24

Correct Answer:18 24 30,36

36

Correct Answer:48 42 36,30

30

Correct Answer:66 60 54,48

48

Correct Answer:48 54 60,66

66

Q4.
This image shows 9 ladybirds, each with 6 legs. How many legs are there altogether? legs
An image in a quiz
Correct Answer: 54
Q5.
An ant has 6 legs. Imagine 5 ants. How many legs will there be altogether? legs
Correct Answer: 30
Q6.
A hexagon has 6 sides. Imagine 8 hexagons. How many sides will there be in total? sides
Correct Answer: 48