New
New
Year 3

Add and subtract to and from a 3-digit number bridging 100

I can add and subtract to and from a 3-digit number bridging 100.

New
New
Year 3

Add and subtract to and from a 3-digit number bridging 100

I can add and subtract to and from a 3-digit number bridging 100.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Addition and subtraction calculations can represent counting on and back over the 100s boundary.
  2. When you count on in tens, sometimes the 10s digit only changes and sometimes the 100s digit changes.
  3. When you count back in tens, sometimes the 10s digit only changes and sometimes the 100s digit changes.

Common misconception

Pupils may partition numbers incorrectly when adding or subtracting across a 100s boundary.

Encourage pupils to add or subtract to first the 100s number, using number pairs that total 10 or 100.

Keywords

  • Bridging - A mental strategy which uses addition or subtraction to cross a number boundary.

  • Partition - Splitting an object or value down into smaller parts.

  • 100s boundary - The point at which numbers change into 100s numbers, or from one set of hundreds to another.

Pupils may find base ten blocks or interlocking cubes helpful in representing the calculations and partitioning numbers. Encourage them to use number lines alongside these manipulatives so that they develop confidence in representing their thinking.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
40 can be partitioned into 30 and
Correct answer: 10
20
30
Q2.
How can 60 be partitioned into two parts?
Correct answer: 30 and 30
20 and 30
Correct answer: 20 and 40
Correct answer: 10 and 50
Q3.
95 + = 100
Correct Answer: 5, five
Q4.
150 + = 200
Correct Answer: 50, fifty
Q5.
300 − 6 =
Correct Answer: 294
Q6.
The total height of Peter and the boxes is 300 cm. Peter is 80 cm tall. How high are the boxes?
An image in a quiz
120 cm
Correct answer: 220 cm
280 cm
292 cm

6 Questions

Q1.
How would you partition 6 to calculate 97 + 6 efficiently?
Correct answer: add 3 then add 3
add 2 then add 4
add 1 then add 5
Q2.
How would you partition 7 to calculate 105 − 7?
subtract 2 then subtract 5
subtract 3 then subtract 4
subtract 4 then subtract 3
Correct answer: subtract 5 then subtract 2
Q3.
Which calculations cross a 100s boundary?
Correct answer: 90 + 20
120 + 30
190 − 20
Correct answer: 220 − 30
Q4.
220 − 30 =
Correct Answer: 190
Q5.
Use the number line to complete the calculation. 370 + = 420
An image in a quiz
Correct Answer: 50, fifty
Q6.
Use the number line to complete the calculation. 550 − = 480
An image in a quiz
Correct Answer: 70, seventy