New
New
Year 3

Partition 3-digit numbers in different ways

I can partition 3-digit numbers into 2 and 3 parts.

New
New
Year 3

Partition 3-digit numbers in different ways

I can partition 3-digit numbers into 2 and 3 parts.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Partitioning of 3-digit numbers can be represented using base ten blocks or bar models.
  2. 3-digit numbers can be partitioned into 2 or 3 parts in many different ways.
  3. Partititoning can be used to find missing parts or addends.

Common misconception

Pupils may struggle when partitioning hundreds and tens (e.g. partitioning 340 into 220 and 120).

Give pupils opportunities to manipulate base ten blocks, rearranging them and partitioning both the hundreds and the tens.

Keywords

  • Partition - Partition means splitting an object or value down into smaller parts.

Pupils will find base ten blocks invaluable in this lesson. Giving them opportunities to manipulate these will develop their flexibility in partitioning 3-digit numbers.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
What is 50 + 7?
Correct Answer: 57, fifty-seven
Q2.
What is 100 + 50?
105
115
Correct answer: 150
510
Q3.
What is value of the 3 in the number 347?
3
30
Correct answer: 300
Q4.
What is value of the 5 in the number 453?
5
Correct answer: 50
500
Q5.
200 + 200 =
Correct Answer: 400, four hundred
Q6.
What part is missing from the bar model?
An image in a quiz
Correct Answer: 200, two hundred

6 Questions

Q1.
Complete the calculation. 200 + ___ = 270
7
17
Correct answer: 70
700
Q2.
Which two numbers can 230 be partitioned into?
110 and 130
110 and 110
Correct answer: 110 and 120
120 and 120
Q3.
Calculate the missing part. 200 + + 40 = 340
Correct Answer: 100, hundred, one hundred
Q4.
What is the value of the missing part in the bar model?
An image in a quiz
Correct Answer: 200, two hundred
Q5.
Match the equations to their correct sums.
Correct Answer:100 + 100 + 20 = ,220

220

Correct Answer:200 + 10 = ,210

210

Correct Answer:130 + 100 =,230

230

Correct Answer:120 + 120 =,240

240

Q6.
Which pair of numbers cannot be used to correctly complete the bar model?
An image in a quiz
200 and 170
Correct answer: 320 and 40
300 and 70
140 and 230