Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Composition of 100 in 50s, 25s and 20s

      Lesson details

      Learning outcome

      I can compose 100 in 50s, 25s and 20s.

      Key learning points

      1. 100 can be divided into equal parts
      2. There are two 50s in 100
      3. There are four 25s in 100
      4. There are five 20s in 100

      Keywords

      • Compose - You can compose larger numbers from smaller numbers.

      • Decompose - You can decompose whole numbers into smaller numbers.

      Common misconception

      Pupils may believe only multiples of 10 can compose 100 and therefore do not see four groups of 25.

      Focus on practical representations e.g. bead strings and base 10 blocks where 100 can be composed and decomposed.

      Teacher tip

      Multiplication equations are used to represent compositions of 100. Take time to connect these to arrays, repeated addition and ways of saying multiplication including groups of.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What numeral represents one hundred?

      1
      10
      Correct answer: 100

      Q2.
      Which expression is equivalent to 10?

      Correct answer: 10 × 1
      1 × 100
      10 × 10

      Q3.
      Match the equivalent amounts.

      Correct Answer:8 tens,80

      80

      Correct Answer:3 tens,30

      30

      Correct Answer:10 tens,100

      100

      Correct Answer:7 tens,70

      70

      Correct Answer:5 tens,50

      50

      Q4.
      100 = x 1

      Correct Answer: 100, one hundred, hundred, a hundred

      Q5.
      Which equation is equal to 100?

      10 + 10
      Correct answer: 100 x 1
      10 x 1

      Q6.
      If 100 decomposed into ten equal parts there will be in each part.

      Correct answer: 10
      100
      1

      6 Questions

      Q1.
      How many tens is 100 composed of?

      An image in a quiz
      Correct Answer: 10, ten, ten tens, 10 tens

      Q2.
      100 can be decomposed into how many tens?

      An image in a quiz
      Correct answer: 10
      100
      1

      Q3.
      Complete the equation: 50 × = 100

      Correct Answer: 2, two

      Q4.
      100 can be composed of 4 equal parts. How many ones are in each part?

      4
      20
      Correct answer: 25
      50
      100

      Q5.
      One hundred is composed of five equal parts. How many ones are in each part?

      Correct Answer: 20, twenty

      Q6.
      Complete the calculation: 100 = 25 x

      Correct Answer: 4, four

      To help you plan your 3 maths lesson on: Composition of 100 in 50s, 25s and 20s, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...