New
New
Year 3

Represent 3-digit multiples of 10 in different ways

I can represent 3-digit multiples of 10 in different ways.

New
New
Year 3

Represent 3-digit multiples of 10 in different ways

I can represent 3-digit multiples of 10 in different ways.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. 3-digit multiples of ten can be expressed as a number of tens.
  2. 3-digit multiples of ten can be expressed as a number of hundreds and tens.
  3. The number of tens and the number of hundreds and tens are equivalent.

Common misconception

Pupils should not be encouraged to think about 'adding a zero' to the 2-digit numbers.

Make careful use of the stem sentences and representations to make sure that pupils are clear that e.g. 12 tens is equal to 120.

Keywords

  • Equal - Exactly the same amount or value.

This lesson provides the opportunity to link a number of tens with a 3-digit multiple of ten by saying that, for example, 14 tens is equal to 140. This then helps pupils to apply known facts to 20 to 3-digit multiples of ten.
Teacher tip

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
Which one is not a complement to 100 ?
35 + 65
45 + 55
Correct answer: 55 + 55
Q2.
What is the total of 17 + 83 ?
Correct Answer: 100, one hundred, hundred, a hundred
Q3.
Match the compliments to 100.
Correct Answer:15,85

85

Correct Answer:27,73

73

Correct Answer:39,61

61

Correct Answer:41,59

59

Correct Answer:53,47

47

Q4.
What do you add to 69 to make 100 ?
Correct Answer: 31, thirty - one, thirty one, 30 + 1
Q5.
There are 100 cakes to sell at the school fair. 24 cakes have already been sold. How many are left to sell?
Correct Answer: 76, seventy - six , seventy six, 76, 70 + 6
Q6.
Complete the sentence. When 2-digit numbers are complements to 100, the ones digits total and the tens digits total 90
Correct Answer: 10, ten, 10 ones

6 Questions

Q1.
The number of 10 p coins can be expressed as tens.
An image in a quiz
Correct Answer: 13, 13 tens, thirteen, thirteen tens
Q2.
Match the 3-digit number to the correct number of tens.
Correct Answer:120,12 tens

12 tens

Correct Answer:160,16 tens

16 tens

Correct Answer:170,17 tens

17 tens

Correct Answer:100,10 tens

10 tens

Correct Answer:110,11 tens

11 tens

Q3.
Which equation shows one hundred and 3 more tens?
100 + 20 = 120
Correct answer: 100 + 30 = 130
100 + 40 = 140
Q4.
What number is shown on the Gattegno chart?
An image in a quiz
Correct Answer: 150, one hundred and fifty, 100 and fifty, 100 and 50
Q5.
What number is missing from the bar model?
An image in a quiz
Correct Answer: 30, thirty, three tens, 3 tens
Q6.
Sort the values from the smallest to the largest.
1 - 120
2 - one hundred and 4 tens
3 - one hundred and 7 tens
4 - 190

Additional material

Download additional material
We're sorry, but preview is not currently available. Download to see additional material.