New
New
Year 3

Know the number of days in each month, year and leap year

I can recall the number of days in each month, year and leap year

New
New
Year 3

Know the number of days in each month, year and leap year

I can recall the number of days in each month, year and leap year

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. There are 28, 29, 30 or 31 days in a month.
  2. There are 364 or 365 days in a year.

Common misconception

Pupils may forget how many days are in each month. They do not particularly follow a pattern or sequence. For example, pupils might be tempted to say that August has 30 days because it follows July.

You could 'interrupt the forgetting' by providing frequent opportunities for pupils to recall these facts outside the Maths lesson, using flashcards for each month with the month on the front and the number of days on the back.

Keywords

  • Month - One of the 12 parts of the year

  • Leap year - A year with an extra day

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
29 + 30 + 31 =
Correct Answer: 90, ninety, 90., Ninety
Q2.
Match the symbol with the correct meaning.
Correct Answer:<,less than

less than

Correct Answer:=,equal to

equal to

Correct Answer:>,greater than

greater than

Q3.
Which symbol can be used to make this statement true? 30 _ 31
Correct answer: <
=
>
Q4.
How many months are there in a year?
Correct Answer: 12, 12., twelve, Twelve
Q5.
Order these months from the earliest they appear in a calendar.
1 - April
2 - June
3 - July
4 - September
Q6.
What is the missing month? July, August, ___, October.
November
Correct answer: September
June

6 Questions

Q1.
Match the month to the correct number of days in the month.
Correct Answer:January,31

31

Correct Answer:September,30

30

Correct Answer:February,28 or 29

28 or 29

Q2.
Match the month to the number of days.
Correct Answer:February,28 or 29

28 or 29

Correct Answer:March,31

31

Correct Answer:April,30

30

Q3.
What is the next month after June that has exactly 30 days?
July
August
Correct answer: September
Q4.
How many days are there in a non-leap year? days.
Correct Answer: 365, 365., three hundred and sixty five
Q5.
How many days are there in a leap year? days.
Correct Answer: 366, three hundred and sixty six
Q6.
2028 is a leap year. When is the next leap year after that?
2029
2030
2031
Correct answer: 2032