New
New
Year 4

Read the time on a 12 and 24 hour digital clock

I can read the time on a 12 and 24 hour digital clock.

New
New
Year 4

Read the time on a 12 and 24 hour digital clock

I can read the time on a 12 and 24 hour digital clock.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. There are 24 hours in a day
  2. Times after midday keep counting on from 12
  3. On the 24 hour clock the hours start at 0 and end at 23

Common misconception

Part of the lesson requires pupils to decide whether times are before midday, at midday or after midday. Pupils can find categorising 12:00 and 00:00 tricky.

Explicit teaching points are made based around this in the slide deck. However, it is worth really focusing on these points as they come up and, when assessing the pupils during the Practice tasks, paying particular attention to those times.

Keywords

  • 24 hour clock - A way of expressing the time using the numbers 0-23 for the hours.

  • Am - The hours between midnight and midday.

  • Pm - The hours between midday and midnight.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
What time is midday? Midday is o'clock.
Correct Answer: 12, 12 o'clock
Q2.
Match the activity to the time of day that it usually takes place.
Correct Answer:Breakfast,Before midday

Before midday

Correct Answer:Lunchtime,Midday

Midday

Correct Answer:Walking home from school,After midday

After midday

Q3.
How many hours are there between midnight and midday? There are ___ hours between midnight and midday.
10
Correct answer: 12
24
Q4.
How many hours are in a day? hours.
An image in a quiz
Correct Answer: 24
Q5.
Match the part of the day with the correct meaning.
Correct Answer:am,The time between midnight and midday.

The time between midnight and midday.

Correct Answer:pm,The time between midday and midnight.

The time between midday and midnight.

Q6.
Match the part of the day with am or pm.
Correct Answer:midday,pm

pm

Correct Answer:midnight,am

am

6 Questions

Q1.
Match the part of the 12 hour digital clock to the time it shows.
An image in a quiz
Correct Answer:a,hours

hours

Correct Answer:b,minutes past

minutes past

Correct Answer:c,before midday or after midday

before midday or after midday

Q2.
Match the times to the correct part of the day.
Correct Answer:06:00,before midday

before midday

Correct Answer:12:00,midday

midday

Correct Answer:18:00,after midday

after midday

Q3.
This is a 24 hour digital clock. What numbers can be displayed on the part marked a?
An image in a quiz
0 to 12
1 to 12
0 to 24
1 to 24
Correct answer: 0 to 23
Q4.
Select all of the times that are after midday.
Correct answer: 6:23 pm
6:23 am
Correct answer: 21:00
Correct answer: 7:05 pm
Q5.
Order these 24 hour times from earliest to latest.
1 - 03:45
2 - 13:05
3 - 17:50
4 - 23:40
Q6.
Match the analogue times to the correct digital times.
Correct Answer:2 o'clock in the morning,2:00 am

2:00 am

Correct Answer:midday,12:00 pm

12:00 pm

Correct Answer:4 o'clock in the afternoon,4:00 pm

4:00 pm

Correct Answer:9 o'clock at night,21:00

21:00