New
New
Year 4

Solve problems involving writing, telling and converting the time

I can solve problems involving writing, telling and converting the time.

New
New
Year 4

Solve problems involving writing, telling and converting the time

I can solve problems involving writing, telling and converting the time.

Share activities with pupils
Share function coming soon...

Lesson details

Key learning points

  1. Times tables help us to convert between units of time.
  2. There are 60 minutes in an hour.
  3. There are 60 seconds in a minute.

Common misconception

Remembering that there are 60 minutes in an hour and the values for quarter, half and three quarters of an hour. Calculations are often to and from 60 when working within an hour rather than 100

Make sure children have a clock face available so that they can visualise the times and see the minute hour hands. Children may find it useful to move the minute hand to count on and back in 5s to support their calculations.

Keywords

  • Interval - An interval is what is between two values or points, such as 9:00 and 9:30

  • Convert - When we change a value from one form to another.

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2024), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Video

Loading...

6 Questions

Q1.
How many days are there in 2 weeks?
Correct Answer: 14, fourteen
Q2.
Match the time intervals so that they are equal.
Correct Answer:15 minutes,quarter of an hour

quarter of an hour

Correct Answer:30 minutes,half an hour

half an hour

Correct Answer:45 minutes,three quarters of an hour

three quarters of an hour

Q3.
Order these time intervals from shortest to longest.
1 - one minute
2 - quarter of an hour
3 - half an hour
4 - one hour
Q4.
What time interval is being shown here? Select all of the options that apply.
An image in a quiz
6 minutes
quarter of an hour
Correct answer: 30 minutes
Correct answer: half an hour
Q5.
What time interval is being shown here? minutes.
An image in a quiz
Correct Answer: 45
Q6.
Match the times in words to the times on a digital clock.
Correct Answer:quarter past 4,4:15

4:15

Correct Answer:quarter to 5,4:45

4:45

Correct Answer:quarter to 4,3:45

3:45

Correct Answer:ten minutes past 4,4:10

4:10

6 Questions

Q1.
Sofia goes on holiday for 2 weeks and Jun goes on holiday for 13 days. Who has the longest holiday?
Correct answer: Sofia
Jun
Q2.
Jacob’s baby sister is 18 months old and his cat is 2 years and 2 months old. Who was born first?
Jacob's baby sister
Correct answer: Jacob's cat
Q3.
Pedro started swimming at 06:10 and finished at 06:50. How long was he swimming for? minutes.
Correct Answer: 40, 40 minutes
Q4.
Andeep started playing basketball at 3:10 pm. He played for 15 minutes. What time did he finish? 3: pm
Correct Answer: 25
Q5.
Andeep finished playing basketball at 16:35. He played for 15 minutes. What time did he start? 16:
Correct Answer: 20
Q6.
Here are the times from a Sports Day race. Order them from first place to last place.
1 - Sofia finished in 1 minute and 10 seconds
2 - Jun finished in one and a half minutes
3 - Laura finished in 95 seconds