Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Using redistribution with addition of decimal fractions

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use redistribution with addition of decimal fractions.

      Key learning points

      1. If one part is increased and the other is decreased by the same amount, the whole stays the same.
      2. If one part is decreased and the other is increased by the same amount, the whole stays the same.
      3. Redistributing between parts with the whole staying the same is sometimes known as the 'same sum' rule.

      Keywords

      • Redistribution - Redistribution is where part of one addend is moved to another addend. It is sometimes known as the same sum rule.

      • Decimal fraction - A decimal fraction is a fraction written as a decimal. A decimal point separates whole numbers from decimal fractions.

      • Whole - The whole is all the parts or everything, the total amount.

      • Part - A part is some of the whole.

      Common misconception

      Children may struggle to not immediately rush to making use of a written method such as columns addition.

      Encourage the children to be resilient and remind them that practice makes perfect.

      Teacher tip

      You might want to begin the lesson with some counting in tenths and hundredths to refamiliarise them with these values.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the missing part in this bar model?

      An image in a quiz
      Correct Answer: 760

      Q2.
      Complete: 327 + 99 =

      Correct Answer: 426

      Q3.
      Jun buys two packs of oranges which cost £1.49 each. How much does he spend altogether? £

      Correct Answer: 2.98, £2.98

      Q4.
      Sofia has £10 to spend. She buys a souvenir bear for £4.50 How much change should she receive? £

      Correct Answer: 5.50, £5.50

      Q5.
      Sam thinks of a 2-digit number. She adds 7 before halving it to finish with the number 25 What was her starting number?

      41
      42
      Correct answer: 43
      44

      Q6.
      What is the missing part in this bar model?

      An image in a quiz
      Correct Answer: 425

      6 Questions

      Q1.
      Is the question mark on the bar model a part or whole?

      An image in a quiz
      part
      Correct answer: whole

      Q2.
      Use the mental strategy of redistribution to calculate the whole. 3.1 + 3.6 =

      Correct Answer: 6.7

      Q3.
      Use the mental strategy of redistribution to calculate the whole. 5.9 + 6.6 =

      Correct Answer: 12.5

      Q4.
      Use the mental strategy of redistribution to calculate the whole. 4.99 + 3.45 =

      Correct Answer: 8.44

      Q5.
      Which of the following additions do you think was most likely to have been solved using redistribution?

      Correct answer: 1.97 + 2.56 = 4.53
      3.47 + 6.12 = 9.59

      Q6.
      Which inequality symbol should be placed between these two addition expressions? Use redistribution to help. 2.02 + 5.79 5.81 + 1.95

      <
      =
      Correct answer: >

      To help you plan your 6 maths lesson on: Using redistribution with addition of decimal fractions, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...